Internacional 10/07/2012

HRW denuncia la impunitat de les agressions racistes a Grècia

La violència racista ha augmentat dràsticament al país en els últims anys. El partit neonazi del parlament grec, Alba Daurada, nega ser l'instigador de les agressions, tot i que destacats membres de l'organització hi han participat

Agències
2 min
Imatge de portada de l'informe de HRW. HRW

Atenes“Grups de grecs estan atacant regularment a immigrants amb total impunitat, les autoritats fan la vista grossa o fins i tot recomanen a les víctimes que no ho denunciïn”. Així resumeix la situació de la violència racista a Grècia l'ONG Human Rights Watch (HRW) en un informe que ha presentat aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'informe 'Odi als Carrers: violència xenòfoba a Grècia' critica la passivitat amb que la Unió Europea i el govern grec veuen l'escalada de violència xenòfoba al país hel·lè. “Ni Grècia ni Europa poden tolerar aquesta sistemàtica i brutal violació dels drets humans dels més vulnerables”, ha criticat Jan Egeland, director de HRW a Europa.

Augment de la violència xenòfoba

Els càlculs de diferents ONG apunten que només en els primers 6 mesos del 2011 van haver de ser tractats mèdicament uns 500 immigrants víctimes d'agressions racistes a Grècia. Yunus Muhammadi, president d'una associació d'immigrants afganesos, ha explicat que han hagut de recórrer a mesures com advertir als nous membres de la seva comunitat sobre les zones que no han de trepitjar. “És el mateix que acostumava a fer amb la Creu Roja a l'Afganistan, indicàvem a la gent on no havien d'anar perquè hi havia combats. Ara estic fent el mateix a un país europeu”, ha ironitzat.

Inacció de la policia

Judith Sunderland, coordinadora de l'informe, ha avisat que “la violència és un fet conegut per les autoritats hel·lenes, segueix patrons concrets, ja que la majoria dels atacs es produeixen de nit, en grup i en unes zones determinades d'Atenes”. L'activista ha continuat queixant-se que “les detencions són poc habituals” després d'aquest tipus d'atacs i que la policia posa moltes traves als immigrants que volen denunciar, com per exemple tenir els papers en regla o pagar unes tarifes de 100 euros.

Implicació d'Alba Daurada

Tot i que encara no hi ha prou proves, ja que la majoria de casos no arriben als tribunals, Sunderland creu que la violència “podria estar relacionada” amb el partit neonazi Alba Daurada, que té 18 diputats al parlament grec. Diversos membres del partit han confirmat a l'agència EFE que els seus militants participen a títol individual en les patrulles ciutadanes acusades de participar en la violència xenòfoba. De fet, Zemis Skordelli, membre del partit, és una de les principals instigadores de les patrulles i està imputada per apunyalar a un immigrant afganès.

Reclamacions de HRW

L'informe de HRW acaba aconsellant als governs de Grècia i a la UE que prenguin “mesures serioses” per extirpar “l'extremisme de les forces especials de la policia”, ja que en diverses ocasions han estat acusades de mantenir relacions amb l'ultradreta.

“La UE ha de despertar i veure el que està passant a Grècia respecte a les violacions dels drets humans. Ha d'ajudar al govern a instruir la policia amb assistència tècnica i financers”, ha sentenciat Sunderland.

stats