Internacional 29/11/2012

La justícia internacional absol l'ex primer ministre kosovar

El Tribunal Penal Internacional ha absolt Haradinaj de crims de guerra i contra la humanitat. Milers de kosovars han sortit al carrer per celebrar la notícia

Anna Solé Sans
2 min
"No és culpable, és l'heroi de Kosovo" diu la pancarta d'un simpatitzant de l'ex primer ministre kosovar. AFP

BarcelonaMilers de kosovars han rebut aquest dijous amb alegria l'absolució de l'ex primer ministre kosovar Ramush Haradinaj dels càrrecs de crims de guerra i contra la humanitat pel Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia.Durant els últims 15 anys ha estat una de les figures més influents a Kosovo i va posar-se al capdavant de la guerrilla separatista contra les forces sèrbies.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els jutges del Tribunal Internacional han absolt aquest dijous, per segona vegada, a l'acusat al concloure que la fiscalia no ha presentat proves suficients per demostrar que hagi estat implicat en un "pla criminal" comú per procedir a una neteja ètnica a Kosovo. "La fiscalia no ha presentat proves directes per demostrar que els crims han estat comesos com a part d'un pla criminal comú", ha indicat la sentència.

Però qui és Haradinaj?

Ramush Haradinaj va néixer fa 44 anys a Glodjane, una localitat amb població majoritàriament albanesa, que aleshores formava part de la regió sèrbia de Metojia. Va passar breument per l'exèrcit de Iugoslàvia abans d'emigrar a Suïssa, on va residir durant 9 anys com a exiliat polític. Allà es va unir al Moviment Popular de Kosovo (LPK), el braç polític de la guerrilla UCK.

Després de la Guerra de Sèrbia que va acabar amb l'expulsió de les tropes de Belgrad gràcies a la intervenció de l'OTAN, Haradinaj va fer un salt a la política amb Aliança per el Futur de Kosovo (AAK). Haradinaj només va liderar el govern kosovar només 100 dies, però molts serbis de Kosovo i fins i tot alguns analistes asseguren que el seu Executiu ha estat el més afectiu fins ara.

A l'abril del 2008 el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia el va absoldre de les acusacions de crims de guerra, entre ells assassinats, tortures i violacions, comesos entre març i setembre de 1998 al nord-est de Kosovo contra la població civil sèrbia, però també contra albanesos o gitanos. Dos anys després es va ordenar la repetició del judici ja que alguns testimonis van ser intimidats i la cort va cometre l'error de no assegurar la seva absolució.

stats