IRLANDA
Internacional 20/07/2011

El primer ministre irlandès carrega contra el Vaticà i en denuncia el "mal funcionament"

En un gest sense precedents, Enda Kenny, ha respost amb contundència a la resposta de la jerarquia catòlica davant dels casos de pederàstia de Cork

Agències
1 min

DublínEl primer ministre irlandès Enda Kenny ha acusat el Vaticà de "mal funcionament" d'"elitisme" i "desconnexió" de la realitat per la seva incapacitat per fer front als abusos sexuals de sacerdots contra nens.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant un debat parlamentari, Kenny ha carregat contra el Vaticà –en un gest sense precedents– arran del resultat d'un estudi publicat la setmana i que mostrava les negligències i declinació de responsabilitats després dels càrrecs d'abús sexual a menors de 19 religiosos.

L'informe, basat en les denúncies presentades entre 1996 i 2009 a la diòcesi de Cloyne, al sud d'Itrlanva, arribava a la conclusió que la resposta de l'Església catòlica espanyola havia estat "insuficient i inadequada".

D'acord amb el primer ministre, "per primera vegada a Irlanda, l'informe mostra que la Santa Seu ha impetit una investigació sobre abusos sexuals a menors que es va produir recentment, fa tres anys, no tres dècades, en una república sobirana i democràtica, "

"L'informe revela –segons Kenny– que la disfunció de Cloyne, la desconnexió (la realitat), l'elitisme i el narcisime dominen la cultura del Vaticà a dia d'avui".

"La violació i tortura de nens ha estat subestimada amb l'objectiu d'aconseguir preservar la institució, el seu poder i reputació", va afegir.

Es tracta de la primera vegada que un líder irlandès carrega amb aquesta contundència sobre el Vaticà i va reconèixer que les relacions amb la institució no tornaran a ser les mateixes.

Irlanda, majoritàriament catòlica, s'ha vist afectada pels successius informes sobre l'abús sexual de nens que es remunta a diverses dècades i que ha estat cobert pels líder religiosos.

stats