IRLANDA
Internacional 27/10/2011

Baixa participació en les presidencials a Irlanda

Els comicis, bastant simbòlics perquè el president de la república té poc pes polític, estan marcats per uns candidats de perfil mediàtic

Ara
1 min
Propaganda electoral a Dubín. REUTERS

BarcelonaLa cita a les urnes a Irlanda, ha despertat poques passions entre l'electorat aquest dijous. Hi ha jugat en contra que l'illa viu una de les pitjors inundacions dels últims 800 anys. Però les presidencials a Irlanda acostumen a no superar el 50% de participació. El càrrec és gairebé merament simbòlic, tot i que en els darrers anys ha pres rellevància a nivell carismàtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Marcada per una alta participació de candidats independents amb perfil, moltes vegades artístic, els irlandesos han vist en aquests comicis l'oportunitat de fugir de l'enrenou polític per la crisi financera. No és d'estranyar doncs que el partit de governa a la república, el Fine Gael, no hagi presentat cap candidat.

La premsa irlandesa ha acabat titllant els candidats com el '7 magnífics', per les seves excentricitats acumulades. Els favorits per guanyar la cita són un empresari mediàtic, Seán Gallagher –té un xou de joves emprenadors en un canal de televisió–, i el veterà polític líder del partit laborista, Michael D.Higgins.

L'aparició en campanya d'una presumpta acusació a Gallagher de tràfic d'influències podria acabar rebaixant-li el 40% que treia en les enquestes, a favor de Higgins, amb un 15% d'intenció de vot.

El tercer favorit és Martin McGuinness, exlíder de l'IRA i viceprimer ministre d'Irlanda del Nord, que ha despertat diversers controvèrcies en la premsa estrangera.

Els resultats dels comicis no es coneixeran fins dissabte. Els col·legis electorals començaran a escrutar aquest divendres i faran públics els resulats el matí del dia següent.

stats