ITÀLIA
Internacional 14/11/2011

Monti vol governar Itàlia fins a les eleccions del 2013

El nou primer ministre italià vol un executiu fort per desenvolupar les mesures anticrisi que li dicta Brussel·les

Ara
2 min
Mario Monti durant la roda de premsa de dimarts. EFE

BarcelonaEl nou primer ministre italià, Mario Monti, continuarà les negociaicons per formar govern dimarts. Després d'una jornada d'intenses reunions amb les formacions minoritàries dilluns, l'economista i excomissari europeu va voler calmar els mercats amb la dilatació dels contactes en una roda de premsa. Monti necessita un gabinet fort per implantar les mesures d'austeritat que li dicta la Unió Europea i creu que l'horitzó temporal" per redreçar Itàlia no pot ser abans del 2013.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou premier ha assegurat que al país li esperen "sacrifics" més que no pas "llàgrimes i sang". Conscient que el Parlament té l'última paraula sobre les seves decisions, ha demanat la disponibilitat de totes les formacions polítiques.

Divergències al partit de Berlusconi

Però les condicions, de moment, són moltes. El partit de l'ex-primer ministre, Silvio Berlusconi, està dividit sobre el suport al nou primer ministre. El secretari general del Poble de la Llibertat, Angalino Alfano, ha avançat que nou veuen amb bons ulls que no se celebrin eleccions anticipades.

Un govern mixt de tecnòcrates i polítics

D'acord amb el que va explicar el líder dels liberals, Roberto Antonione, en sortir de la reunió amb Monti, el nou govern serà mixt. La decisió d'incloure perfils polítics en el nou executiu de coalició no agrada al Poble de la Llibertat perquè creu que pot haver-hi personatges "hostils".

Oposició frontal de la Lliga Nord

Qui de ben segur que no donarà suport a Monti seran els antics socis de govern del Cavaliere, la Lliga Nord. Els ultraconservadors votaran en contra en la qüestió de confiança al Parlament.

Una agenda ajustada

Segons el president de la Cambra de Diputats, Gianfranco Fini, el nou gabinet "naixerà" abans de divendres. Està previst que dimarts es defineixi el nou govern i que dimecres i dijous es voti tant al Senat com al Parlament, respectivament.

stats