Internacional 31/10/2012

Itàlia aprova una llei anticorrupció que blinda el Parlament a polítics amb condemnes

La corrupció costa a Itàlia uns 60.000 milions d'euros a l'any, segons les últimes dades del Tribunal de Comptes. Un de cada deu parlamentaris està imputat o condemnat per aquest delicte

Efe
2 min
Mario Monti en una conferència de premsa aquest dilluns amb Mariano Rajoy, a Madrid. AFP

RomaLa Cambra dels Diputats italiana ha aprovat aquest dimecres definitivament l'anomenada llei anticorrupció que, entre altres mesures, prohibeix que polítics condemnats puguin asseure's al Parlament. Després d'algunes modificacions, la cambra baixa ha aprovat la llei per 480 vots a favor, 19 en contra i 25 abstencions. La llei ha estat impulsada pel govern de Mario Monti per contrarestar les últimes dades del Tribunal de Comptes, que xifren en 60.000 milions d'euros a l'any el cost de la corrupció a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'informe "La corrupció a Itàlia: per una política de prevenció", realitzat pel ministre d'Administracions Públiques i Simplificacions, Filippo Patroni Griffi, no només avala aquesta xifra sinó que, a més a més, assenyala que la imatge del país corrupte "soscava la confiança dels mercats i les empreses i suposa una gran pèrdua de competitivitat per al país".

La llei inclou nous procediments per prevenir la corrupció, tipifica alguns nous delictes i revisa les penes pels actes contra l'administració pública.

Entre les principals normes que conté, la llei impedirà seure al Parlament o en assemblees regionals a qui hagi estat condemnat a penes de més de tres anys, i tampoc podran formar part dels consells de l'administració d'ens públics aquelles persones amb condemnes per delictes greus com la màfia o actes contra l'administració pública (suborn, malversació i corrupció, entre d'altres).

Actualment ja hi ha cent parlamentaris que estan sent investigats o que ja han estat condemnats, segons un programa d'investigació emès fa algunes setmanes a la televisió pública.

Amb aquesta nova llei es crea una Autoritat Nacional Anticorrupció a l'Administració Pública, que s'encarregarà del respecte a les normes sobre la transparència de les activitats administratives com la concessió de contractes i que tindrà el deure d'elaborar un informe anual que presentarà al Parlament. Així mateix, es requerirà que totes les empreses amb les quals es realitzin negocis estiguin inscrites en les diferents llistes de les delegacions del govern per complir els requisits antimàfia.

L'administració pública també haurà de comunicar totes les dades (incloent-hi currículums i títols) dels dirigents que contracta.

Els diputats que s'han abstingut o hi han votat en contra han argumentat que s'ha perdut l'oportunitat per realitzar una llei que veritablement combati la corrupció. Critiquen que no s'hagin inclòs dins del text normes sobre el blanqueig de diners o els delictes de falsificació de comptes empresarials.

stats