MÓN
Internacional 07/09/2011

El Senat italià aprova el pla d'austeritat

Mentre el Senat votava, la policia feia servir gasos lacrimògens i porres per dispersar els manifestants

Acn
1 min

RomaEl Senat italià ha aprovat aquest dimecres el programa d'austeritat que tantes protestes, i també vagues generals, ha provocat al país. El pla pretén posar fre a una crisi financera a canvi d'aplicar importants reformes socials i ha estat aprovat per 165 vots a favor i 141 en contra en una moció de confiança sol·licitada pel primer ministre, Silvio Berlusconi. El pla, que ha estat modificat de manera dràstica en diverses ocasions per pressions del Banc Central Europeu i la Unió Europea, passa ara al Congrés dels Diputats, on Berlusconi té una majoria ajustada però encara estable. S'espera la seva aprovació definitiva en els pròxims dies.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts el govern italià va deicidir cedir davant la petició del BCE, reforçar el paquet i apujar l'impost de l'ICV, així com endarrerir l'edat de jubilació de les dones del sector privat, entre altres reformes. El pla pretén equilibrar el pressupost el 2013. Itàlia ha optat així per fer cas als mercats financers i girar l'esquena a la classe treballadora del país, que aquest dimarts va realitzar una vaga general. En aquest sentit, mentre el Senat votava, la policia feia servir gasos lacrimògens i càrregues amb porres per dispersar els manifestants que criticaven les mesures davant de l'edifici.

El paquet s'ha aprovat al Senat en una moció de confiança convodada per Berlusconi. De perdre-la, s'hauria vist obligat a dimitir. Després de les últimes revisions, la combinació de pujades d'impostos i retallades de despeses suposa un estalvi de més de 54.000 milions d'euros en els pròxims tres anys, segons el Tresor.

stats