Internacional 27/02/2012

Margallo nega que el govern central s'oposi al reconeixement de Kosovo per qüestions de política interna

El ministre d'Exteriors recorda que "Espanya és la pàtria comuna i indivisible dels espanyols". La UE donarà l'estatut de candidata a Sèrbia i farà un gest cap a Kosovo

Laia Forès
2 min

Brussel·lesSi en alguna cosa coincideix el govern de Mariano Rajoy amb l'antic govern socialista és en la negativa a reconèixer la independència de Kosovo, tot i les pressions que hi ha des de Brussel·les. El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha respost avui amb una gran dosi de patriotisme quan se li ha preguntat si Espanya s'oposa al reconeixement de Kosovo per l'exemple que podria suposar per a Catalunya o el País Basc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El dret de secessió no està reconegut a la Constitució espanyola. L'article 2 de la carta magna es fonamenta en la indissoluble unitat d'Espanya, pàtria comuna i indivisible dels espanyols", ha etzibat el ministre, alhora que negava que fos per una qüestió de política interna. El govern justifica la seva oposició a reconèixer la sobirania de Kosovo per una declaració de l'ONU que, segons ha dit Margallo, reconeixia Sèrbia com a estat indivisible.

Sèrbia, candidata a entrar a la UE

Ara la qüestió s'ha convertit en un problema per a Brussel·les perquè la Unió Europea donarà formalment l'estatut de candidata a ingressar al club europeu a Sèrbia a finals d'aquesta setmana, a la cimera que celebren els líders europeus. L'empenta política que es dóna a Sèrbia es vol compensar amb un estudi de viabilitat per signar un acord d'associació amb Kosovo, pas previ a donar l'estatut de candidat a un país.

El problema és que la independència de l'exprovíncia autònoma sèrbia ha sigut reconeguda per gairebé tots els estats membres, tret d'Espanya, Grècia, Romania, Eslovàquia i Xipre. I sembla políticament complicat poder signar un acord d'associació amb un país que no està reconegut per tots els governs de la UE.

Espanya no s'oposa al fet que es faci l'estudi, ha dit Margallo, sempre que no es consideri implícit que la UE està reconeixent la independència de Kosovo. Pel ministre espanyol, "són dues coses diferents".

stats