Internacional 27/07/2013

Llancen plàtans a la ministra italiana a qui van comparar amb un orangutan

Els mitjans italians responsabilitzen Forza Nuova de l'acció, però el partit ho nega

Efe
3 min

RomaDesprés de ser comparada pel vicepresident del Senat amb un orangutan, la ministra italiana d'Integració, Cécile Kyenge, d'origen congolès, va ser objecte la nit de divendres d'un altre acte d'intolerància i menyspreu cap a la seva persona, en ser-li llançats dos plàtans. Els fets van tenir lloc en una festa del progressista Partit Demòcrata (PD) del primer ministre, Enrico Letta, a la localitat de Cervia (nord-est d'Itàlia), en la qual es van infiltrar alguns militants del moviment d'extrema dreta Forza Nuova, segons informen aquest dissabte els mitjans de comunicació italians. Amb tot, des del partit radical s'ha negat rotundament que els seus militants siguin responsables dels fets.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons els mitjans italians, va ser un militant de Forza Nuova qui va llançar els dos plàtans cap a l'escenari des del qual la ministra estava intervenint. Els plàtans no van tocar Kyenge, que va treure importància al fet des del seu compte a Twitter. "Amb la gent que mor de fam i la crisi és trist desaprofitar menjar així", afirmava la ministra.

Mitjançant una nota, el secretari nacional de Forza Nuova, Roberto Fiore, ha desmentit les informacions dels mitjans italians. "Forza Nuova desmenteix de la manera més absolut que un militant seu hagi llançat plàtans cap a la ministra Kyenge durant la Festa de la Unitat de Cervia i, per tant, no pot sinó anunciar una querella contra tots aquests mitjans que de seguida, sense proves i sense contrasta han atribuït aquest gest al Moviment". "L'individu que ha dut a terme aquest gest no ha estat encara efectivament identificat i, per tant, no sabem si es tracta d'un mitòman, d'un extraterrestre o, fins i tot, d'un infiltrat", ha afegit.

Crispació

Donat l'alt nivell de crispació generat en l'extrema dreta al voltant de la primera ministra negra d'Itàlia, la policia estava alerta a la festa del PD pels possibles atacs contra Kyenge, però la seva presència no va poder evitar el llançament de plàtans. "Hi havia un grupet d'opositors, però ningú els va veure. Es van escapar de seguida. Ha de ser gent que a la vida recull el que sembra. La ministra no va comentar l'episodi de manera particular, també perquè és una persona educada", ha dit als periodistes Paola de Micheli, del PD, present a l'acte en el moment dels fets.

Un dia abans, dijous, en el lloc en què se celebra la festa del PD, militants de Forza Nuova havien col·locat 3 maniquins tacats amb pintura rosa, simulant ser sang, al costat de pamflets contra el pla del govern italià que preveu donar la nacionalitat als fills d'immigrants nascuts a Itàlia, perquè, segons ells, "la immigració mata".

El llançament de plàtans contra la ministra se suma als últims episodis ofensius dels que ha estat protagonista, començant pel comentari fet al juny passat per una exconsellera de la secessionista Lliga Nord, Dolores Valandro, a través de Facebook. Valandro, que ha estat expulsada del partit, va ser condemnada el passat dia 17 a 13 mesos de presó i 3 anys d'inhabilitació per instigació a cometre actes de violència sexual per motius racials després d'haver preguntat si no hi hauria ningú que "violés" a Kyenge. La ministra havia sortit en defensa del col·lectiu d'immigrants, focus d'atenció després que un africà hagués intentat abusar de dues joves.

El vicepresident del Senat i exministre de Simplificació Normativa, Roberto Calderoli, també de la Lliga Nord, va provocar una gran polèmica fa uns dies en comparar Kyenge pels seus trets físics amb un orangutan, el que li va valer l'exigència de dimissió sense èxit de part de la majoria de grups polítics.

stats