LÍBIA
Internacional 07/03/2011

L'OTAN amenaça a Gaddafi amb una intervenció militar si continua atacant la població civil

Els països de l'Aliança Atlàntica han sol·licitat al Comitè Militar al·liat que comenci a preparar la planificació militar "necessària" i "prudent" per poder fer front a "qualsevol eventualitat" a Líbia

Agències
1 min
El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen

Brussel·lesEl secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, ha advertit avui al règim libi de Muammar al-Gaddafi que hi haurà una reacció internacional si continua atacant de forma sistemàtica la població civil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Si Gaddafi i les seves forces militars segueixen atacant sistemàticament la població, no puc imaginar que la comunitat internacional es quedi mirant", ha dit Rasmussen referint-se a una possible intervenció al país nord-africà on, segons ell, es poden estar cometent "crims contra la Humanitat".

Al mateix temps, va deixar clar que l'Aliança no té per ara prevista cap operació militar i va subratllar que només intervindrà si se li demana i compta amb un mandat apropiat de les Nacions Unides. "L'OTAN no té intenció d'intervenir, però com a organització de seguretat la nostra obligació és fer una planificació prudent per a qualsevol eventualitat", va explicar Rasmussen en una conferència de premsa.

"Hem d'estar preparats per actuar ràpidament", però fins ara "no hem rebut cap indicació que la nostra ajuda sigui necessària", ha recalcat.

Dins d'aquests preparatius s'inclou la imposició d'una zona d'exclusió aèria sobre Líbia, que alguns països tracten d'impulsar per impedir els bombardejos de les forces aèries de Gaddafi.

L'OTAN ja va realitzar dues missions d'exclusió aèria en la dècada dels anys 90, una durant la guerra de Bòsnia i Hercegovina i una altra al conflicte de Kosovo. En el primer cas, l'Aliança va actuar segons una resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides, mentre que en el segon la decisió de l'ONU va arribar posteriorment a l'inici del llançament de la missió.

stats