Publicitat
Publicitat

L'autor de la matança a Noruega va rebre entrenament paramilitar

Un diputat bielorús assegura que va viatjar al seu país a la primavera, també hi va fer turisme i tenia por a menjar res intoxicat

L'ultradretà noruec Anders Behring Breivik, autor confés del doble atemptat d'Oslo en què van morir 76 persones, va rebre entrenament paramilitar a Bielorússia, segons ha assegurat avui un opositor bielorús.

"Aquesta primavera, com a possible part dels seus preparatius per al doble atemptat, va visitar Minsk, on va rebre formació en un camp paramilitar secret", ha assegurat Mijaíl Reshetnikov, líder del Partit dels Patriotes de Bielorússia, al diari digital rus Gazeta.ru. Reshetnikov, que cita "fonts de les forces de seguretat" bielorusses, ha subratllat que Breivik va visitar l'antiga república soviètica "en diverses ocasions". També afegeix que el noruec va accedir al país amb un passaport fals.

El que sí està clar és que a la frontera tenen constància que Breivik va visitar el país entre el 4 i l'11 de març del 2005. Venia des de Viena i als funcionaris de fronteres els va dir que havia anat al país a "visitar les tombes dels víkings", una cosa habitual per als turistes escandinaus.

Al seu torn, la guia turística Alina Vasiuk, que va acompanyar Breivik, recorda que l'ultradretà noruec tenia molta por a intoxicar-se amb productes alimentaris contaminats per la radiació despresa per la central nuclear de Txernòbil. "Era un típic turista del nord d'Europa que ve als països de l'antiga Unió Soviètica com si fossin nous llocs exòtics", va dir Vasiuk a Gazeta.ru.

Segons Vasiuk, Breivik "tenia clarament por que li donessin per menjar alguna cosa radioactiva. Per això, al restaurant demanava peix d'oceà". A més, feia moltes preguntes relacionades amb la situació política al país, la celebració d'eleccions i si moria molta gent de càncer i altres malalties relacionades amb la radiació.

Mentrestant, l'analista política Víctor Demidov comenta a Gazeta.ru que "la teoria que les forces especials bielorusses estaven implicades en l'entrenament d'Anders Breivik sembla, per descomptat, artificial". En el seu manifest, Breivik cita en 18 ocasions a Bielorússia, tant al seu líder, Aleksandr Lukaixenko, considerat l'últim dictador d'Europa, com a l'oposició nacionalista o la catàstrofe a la planta atòmica ucraïnesa de Txernòbil, que, segons ell, va ser un atemptat.

Més continguts de