FRANÇA
Internacional 11/04/2011

'Le Monde' obre la secció d'Europa amb les consultes per la independència

A més de 15.200 persones els agrada la notícia a Fecebook tres hores més tard de penjar-la a Internet. La notícia destaca que el "fotogènic" Artur Mas és el primer president obertament independentista de Catalunya

Mariona Ferrer
2 min
Captura de pantalla de l'edició digital en pdf de Le Monde / ARA

BarcelonaL'edició de tarda del diari francès Le Monde obre la secció d'Europa amb un article sobre la consulta per la independència a Barcelona. Titulat "Els nacionalistes catalans mantenen la perspectiva de la indepèndència", la notícia destaca que Artur Mas és el primer president obertament separatista de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tres hores després d'haver-se publicat l'article en l'edició de pagament online, la notícia ja tenia 15.200 m'agrada a Facebook. Tot i això, si no és té una subscripció no es pot accedir a l'article.

L'article recull tots els percentatges del recompte de vots i destaca que les consultes "van atreure a més de 850.000 'votants' a tot Catalunya" i destaca que Mas és un "president fotogènic".

El diari també recull les declaracions del president del Grup Parlamentari de Convergència i Unió (CiU), Oriol Pujol, i de Ferran Requejo, professor de ciències polítiques de la Universitat Pompeu Fabra, que considera que "el vot està en consonància amb el canvi de la societat catalana", que opina que entre un 20 i 30% del 7,7 milions d'habitants de la regió donen suport a la independència.

Un viratge que, segons Le Monde, respon "al rebuig per part del Tribunal Constitucional de diversos elements del nou Estatuts d'Autonomia de Catalunya, sobretot el concepte de la nació catalana".

El diari també recull les declaracions del portaveu del PSC, Miquel Iceta, en contra de la consulta, que va qualificar de "frau escandalós", i la resposta de El Periódico, que va denunciar el divendres que els polítics disposen de mecanismes democràtiques per promoure, en realitat, l'autodeterminació de Catalunya. També destaca la "burla" de El País el diumenge pel que fa el tema de les consultes.

Un nou pacte fiscal

L'article posa èmfasi en el tema en les declaracions d'Artur Mas sobre la necessitat d'un nou pacte fiscal i de reducció del dèficit català. Recull les declaracions de Mas la setmana passada en què deia que "Espanya s'ha tornat massa petita per a nosaltres econòmicament".

stats