Internacional 31/01/2013

Letònia introduirà l'euro al 2014

La llei ha estat votada per 50 diputats, 40 han votat en contra i dos més s'han abstingut. La notícia, que no ha estat ben rebuda per tothom, ha comportat algunes protestes al centre de la capital, Riga, i és que segons una enquesta feta al setembre el 59% de la població s'oposa a la iniciativa

Ara
2 min
Protestes a Riga contra l'arribada de l'euro al país, al 2014. AFP

BarcelonaEl parlament de Letònia ha aprovat aquest dijous la introducció de l'euro a partir del 2014, tot i l'oposició de la majoria de la seva població. La llei corresponent ha estat votada per 50 diputats mentre que 40 han votat en contra i dos més s'han abstingut, entre ells un oficialista, segons ha informat l'oficina de premsa del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre del país, Valdis Dombrovskis, s'havia mostrat convençut que la iniciativa seria votada al Legislatiu: "Tot i la tensió a la coalició oficialista, el projecte de llei sobre la introducció de l'euro serà aprovada". Aquesta llei promulgada pel president entrarà en vigor el proper 1 de gener.

Com els afectarà?

La iniciativa no porta al cessament dels acords i contractes subscrits amb la moneda nacional, el lat, sinó que revisa els seus imports d'acord amb la taxa de canvi.

Segons la nova llei, el lat continuarà en circulació durant un període de dues setmanes després de l'entrada en vigor de l'euro, on els comerços i caixers automàtics només efectuaran el canvi en la moneda comuna.

A partir del dia de la introducció de l'euro i sense límit de temps, els lats podran ser canviats per euros únicament pel Banc Central de Letònia, mentre que en altres institucions financeres el termini es limitarà a només sis mesos.

Una vegada introduïda la moneda europea al país bàltic, totes les transaccions i informes financers es publicaran en euros a la vegada que tots els instruments calculats a base de taxes d'interès variable de l'indicador RIGIBOR utilitzaran a partir d'ara el de l'EURIBOR.

També, totes les multes i sentències seran convertides a la moneda europea conforme amb la taxa de canvi.

L'euro no es ben rebut per tothom

L'adhesió de l'antiga república soviètica a l'Eurozona recolzada per la majoria oficialista parlamentària, ha destacat protestes a Riga, la capital del país bàltic. Almenys 70 persones s'han congregat davant la seu del legislatiu per expressar el seu rebuig a la controvertida mesura.

Els activistes s'han manifestat amb cartells com "L'última paraula és la del poble" i "Quant més protestem, millor vivim", tot i que segons la premsa local, no s'han registrat incidents durant la manifestació.

Els adversaris de l'euro destaquen el seu temor al fet que l'adopció de la moneda comú provoqui una pujada de preus al país, on la població gairebé no s'ha recuperat de la crisi financera del 2008.

Segons un sondeig realitzat el setembre passat pel centre d'estudis sociològics SKDS, un 59% de la població s'oposa a aquesta mesura a l'antiga república soviètica, que va ingressar a la Unió Europea l'any 2004. Mentre que només un 13% s'hi va expressar a favor i la resta de participants en aquest estudi van preferir no opinar sobre el tema.

El suport més actiu a l'euro a Letònia el van registrar l'any 2005, quan un 35% de la població es va mostrar aleshores a favor d'entrar a la zona euro.

L'FMI: Letònia serà capaç de complir amb els objectius

El Fons Monetari Internacional (FMI) va pronosticar el març passat que Letònia serà capaç de complir amb els objectius econòmics per integrar-se a la moneda única europea a partir de l'1 de gener del 2014.

De les tres ex repúbliques bàltiques soviètiques, només Estònia va ingressar a la zona de la moneda comuna europea a principis del 2011, mentre la Lituània, no ha establert encara termini fixes al respecte.

stats