Internacional 25/10/2012

L'exmajordom del Papa entrarà a la presó aquest dijous, en no haver presentat cap recurs

La possibilitat que Benet XVI l'indulti "queda encara oberta", segons la Santa Seu

Efe
2 min
Paolo Gabriele, exmajordom del Papa, en el moment de la lectura de la sentència, ahir al tribunal de l'estat del Vaticà.

Ciutat del VaticàL'exmajordom del papa Paolo Gabriele, condemnat a un any i mig de presó pel robatori amb agreujants de documents reservats de Benet XVI, ingressarà aquest dijous mateix en una cel·la del quarter de la gendarmeria vaticana, en no haver recorregut la sentència dictada el 6 de octubre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

N'ha informat un comunicat publicat per l'oficina de premsa del Vaticà, que explica com, en no haver presentat una apel·lació a la sentència en primera instància, la condemna "es fa definitiva". El portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ha explicat que Gabriele ingressarà aquest dijous mateix a la cel·la i ha afirmat que "queda encara oberta" la possibilitat que Benet XVI li concedeixi l'indult.

En el text del veredicte, publicat el passat 23 d'octubre, ja s'informava que Gabriele compliria la seva condemna en una presó del Vaticà i que la sentència es faria ferma en el període estipulat si no es presentava l'apel·lació. La secretària d'Estat vaticà també ha emès un comunicat en què diu que, amb la sentència en ferm del judici contra Gabriele, "s'acaba un assumpte trist, que ha tingut conseqüències molt doloroses".

El Vaticà rebutja "conjectures sobre l'existència de complots"

"S'ha ofès personalment el Sant Pare, s'ha violat el dret a la privacitat de moltes persones que s'havien dirigit al Papa per la seva posició, s'ha creat un perjudici a la Santa Seu i diverses de les seves institucions, s'ha creat un obstacle a les comunicacions entre bisbes del món i la Santa Seu i s'ha causat un escàndol en la comunitat dels fidels", ha afegit la secretària d'Estat.

La secretària d'Estat ha considerat, a més, que el procés a Gabriele s'ha "desenvolupat de manera transparent i equànime i en el ple respecte del dret a la defensa". Comentant la sentència, opina que aquesta rebutja qualsevol tipus de "conjectures sobre l'existència de complots o implicació d'altres persones". També la secretària d'Estat va assenyalar com, malgrat l'empresonament, és possible "l'eventualitat d'una concessió de la gràcia" per part del papa i subratlla que aquesta "pressuposaria raonablement un penediment per part del reu i la sincera petició de perdó al gran Pare i tots aquells qui han resultat ofesos ".

El tribunal vaticà que va jutjar Gabriele, presidit per Giuseppe Della Torre, va considerar per dictar aquesta pena que el robatori de centenars de documents privats enviats al papa i al seu secretari, Georg Gänswein, constitueix una acció lesiva contra el pontífex, l'Església Catòlica i el Estat de la Ciutat del Vaticà. "L'acció de Gabriele ha violat no només el fonamental dret a la bona fama i a la privacitat de totes les persones afectades, sinó també el secret que correspon als actes d'un sobirà (el papa és sobirà de l'Estat de la Ciutat del Vaticà) ", assenyalava el text.

El judici a l'informàtic Claudio Sciarpelletti, de 48 anys, acusat de presumpte encobriment d'aquest cas, començarà el 5 de novembre i per aquest delicte podria ser condemnat a fins a un any de presó.

stats