Internacional 09/10/2012

Londres i Edimburg tanquen l'acord per celebrar el referèndum d'independència d'Escòcia el 2014

L'entesa entre els governs britànic i escocès que permetrà fer la consulta l'escenificaran dilluns els primers ministres Cameron i Salmond

Ara
1 min
MOVIMENT SOCIAL PEL SÍ 
 El primer ministre d'Escòcia va participar ahir a l'acte  de presentació de la campanya Sí Escòcia en un cinema d'Edimburg.

BarcelonaLa viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, i el secretari del govern britànic per Escòcia, Michael Moore, han tancat aquest dimarts un acord entre els seus governs per celebrar un referèndum sobre la independència d'Escòcia el 2014.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de mantenir contactes les últimes setmanes, les dues parts han emès un comunicat on apunten que hi ha hagut "progressos substancials" per l'acord i els mitjans britànics, com la BBC, citen fonts pròpies per informar que el pacte ja està fet del tot.

L'escenificació de l'entesa per a la celebració del referèndum d'independència el 2014 es farà dilluns en la reunió que tindran a Edimburg el primer ministre escocès, Alex Salmond, i el primer ministre britànic, David Cameron.

Segons la BBC, totes les parts han fet concessions per aconseguir l'entesa. D'aquesta manera, a la butlleta del referèndum només hi haurà una pregunta, i no dues com volien els independentistes escocesos de l'SNP per deixar oberta la porta a la possibilitat de demanar més autonomia, i es permetrà votar als joves de 16 i 17 anys tal i com volia el govern escocès.

"Estem en el camí de l'acord total que serà presentat pel primer ministre escocès i britànic els pròxims dies", diu el comunicat emès per Edimburg i Londres.

L'última enquesta indica que el 'no' guanyaria a les urnes amb un 53% de vots mentre que el sí obtindria un 28% amb el 19% d'indecisos.

stats