Internacional 23/04/2013

Londres amenaça que una Escòcia independent pugui perdre la lliura

Un informe del Tresor arriba a la conclusió que "no hi ha un argument clar" per mantenir un hipotètica unió monetària. El ministre de Finances britànic nega fer xantatge a Edimburg

Agències
2 min

LondresSi Escòcia tria la via de la independència en el referèndum del 18 de setembre del 2014, té pocs números per mantenir-se dins la lliura. És a la conclusió a què ha arribat un informe del Tresor britànic, que creu que "no hi ha un argument clar" per mantenir una hipotètica unió monetària, tal com havia demanat la comissió d'Edimburg que prepara la independència –mantenir la lliura participant en els òrgans de direcció del Banc d'Anglaterra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La raó fonamental perquè el Regne Unit acordi una unió formal de la lliura amb un estat separat no és clara", indica el document, que ha divulgat el titular britànic d'Economia, George Osbrone. "La recent experiència de l'eurozona (fent referència a la crisi) ha mostrat que és extremadament desafiador sostenir amb èxit una unió monetària formal sense una integració fiscal i unes modificacions comunes per a la resolució de dificultats en el sector bancari", puntualitza l'informe.

Euro o moneda pròpia?

"La millor solució és que continuïn dins del Regne Unit", ha dit el ministre de Finances britànic, George Osborne, quan ha valorat aquest dimarts l'informe. Especulant sobre les possibles opcions ha afegit: "Penso que Escòcia podria unir-se a l'euro, i a Alex Salmon el fa posar nerviós, dir això, o bé Escòcia podria crear la seva pròpia moneda. Això és el que fan molts països, però a Alex Salmond també el neguiteja, dir això". "També poden fer servir la lliura sense el nostre consentiment, com Panamà, que fa servir el dòlar nord-americà, o poden negociar amb la resta del Regne Unit per formar una unió monetària", ha afegit Osborne.

El govern britànic considera que, malgrat una Escòcia independent que retingui la lliura, el nou estat perdrà la seva influència sobre decisions econòmiques importants si obté la independència.

Tresor

stats