Internacional 11/07/2013

Londres veu molt "interessant" declarar territori britànic les bases militars a Escòcia si s'independitza

L'executiu de David Cameron nega que hagi treballat sobre aquesta idea i es mostra obert a parlar-ne

Ara
1 min
Imatge d'un submarí atòmic a la base militar d'Escòcia. ARA

BarcelonaEl govern de David Cameron ha negat que tingui previst declarar territori britànic les bases militars a Escòcia si es declara independent però ho troba "molt interessant"

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diari 'The Guardian' informa aquest dijous que el ministeri de Defensa ja treballa en un pla per garantir un estatus semblant al que tenen les seves bases militars a Xipre, que, tot i estar en un altre país, estan considerades territori britànic.

Aquests enclavaments són de vital importància per al Regne Unit, ja que són la base del seu armament nuclear, el programa Trident, i els independentistes escocesos fa anys que reclamen que aquest arsenal sigui traslladat a un altre lloc.

Els escocesos, enfadats

El Partit Nacional Escocès (SNP) d'Alex Salmond ha censurat aquesta iniciativa, que consideren que vol "intimidar" els escocesos de cara a la consulta prevista per al 2014.

L'amenaça de mantenir un enclavament britànic dins de territori escocès –i amb ell, les armes nuclears on són– és un desafiament més en l'estratègia de Londres per mirar de mantenir Escòcia dins el Regne Unit.

En altres pronunciaments anteriors, el govern britànic va arribar a dir que els escocesos haurien de pagar més per telefonar, ja que s'aplicarien tarifes de 'roaming' –més cares, ja que són entre països diferents–, o que internacionalment quedarien a l'altura dels últims nous països que han nascut al món, com Sudan del Sud.

stats