Internacional 25/09/2012

Londres espera arribar a un acord amb Escòcia sobre el referèndum d'independència

Westminster prefereix que el plebiscit se celebri el 2013 i amb una sola pregunta, mentre que Edimburg prefereix fer-lo el 2014 i amb una segona opció sobre una autonomia més gran. S'espera que a finals d'octubre arribin a un acord

Efe
2 min
MOVIMENT SOCIAL PEL SÍ 
 El primer ministre d'Escòcia va participar ahir a l'acte  de presentació de la campanya Sí Escòcia en un cinema d'Edimburg.

LondresEl ministre britànic per a Escòcia, Michael Moore, ha dit aquest dimarts que confia "més que mai" a poder arribar a un acord amb el govern escocès sobre el referèndum sobre la independència escocesa, previst per al 2014. El Govern central de Westminster i l'escocès s'han de posar d'acord sobre els termes de la consulta i la data en què se celebrarà, ja que el primer ministre britànic, David Cameron, prefereix l'any 2013, però els nacionalistes volen el 2014.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció avui a Brighton, al sud d'Anglaterra, durant el congrés anual del seu partit, el liberaldemòcrata Moore ha admès que hi ha "bona voluntat de les dues parts" sobre el plebiscit. "Ahir em vaig entrevistar amb la vice primera ministra (del govern escocès) Nicola Sturgeon per a una tercera ronda de negociacions, i estic segur, més que mai, que podem arribar a un acord", ha afirmat.

El responsable de la cartera per a Escòcia ha dit que han demanat a funcionaris i advocats que treballin sobre el contingut de la consulta que es farà als escocesos. "Però no n'estaríem parlant si no penséssim que es pot arribar a un acord", ha insistit. Moore, que no està a favor de la independència d'Escòcia, ha afegit que la regió hauria de mantenir la seva autonomia sense arribar a la separació del Regne Unit, al qual pertany des de fa 300 anys.

Segons el ministre, el plebiscit ha de contenir una sola pregunta sobre si es vol o no la independència, en lloc d'una segona sobre una major autonomia per a Escòcia. S'espera que per a finals d'octubre les dues parts arribin a un acord sobre els termes del referèndum.

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, vol la consulta per al 2014, però Cameron prefereix el 2013 per evitar una incertesa que, segons ell, perjudicaria l'economia d'Escòcia. Escòcia forma part del Regne Unit des del 1707 a través de l'Acta d'Unió.

stats