Internacional 25/07/2011

Marxa multitudinària per la tolerància i per recordar les víctimes de Noruega

El príncep Haakon i el primer ministre demanen als noruecs que no deixin de ser tolerants per culpa dels atacs. Jens Stoltenberg torna a demanar "més obertura, més democràcia" contra el fanatisme que movia l'assassí

Efe
1 min
Manifestació multitudinària a Oslo en record de les víctimes dels atemptats / EFE

OsloSeguiment multitudinari dels actes de protesta pels atemptats de Noruega, una marxa contra la xenofòbia i per la tolerància i en record de les víctimes, 76 segons el recompte validat aquest dilluns per la policia i que encara pot tornar a canviar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Desenes de milers de persones s'han trobat aquesta tarda en diverses ciutats noruegues per retre homenatge a les víctimes d'Oslo i Utoya.

En una marxa silenciosa, uns 150.000 ciutadans han desfilat amb flors i torxes pel centre d'Oslo fins a l'Ajuntament, on el príncep hereu Haakon i el primer ministre, el laborista Jens Stoltenberg, s'han adreçat a la multitud amb missatges de solidaritat.

El príncep ha subratllat que "avui els carrers estan plens d'amor", i ha recalcat que si bé ningú pot fer recular el temps fins a abans dels atemptats i evitar-los, "sí que podem decidir quin efecte faran aquestes morts en nosaltres".

"Hem decidit respondre a l'odi amb unitat. Hem triat mobilitzar-nos en pro dels nostres valors. Noruega és un país en dol. Recordem tots els que han patit pèrdues, desaparicions, i tots els que han fet un esforç heroic", va afirmar Haakon.

Stoltenberg ha demanat als ciutadans que mantinguin el seu caràcter tolerant i que no permetin que el "mal s'apoderi de tot un poble". La resposta als atemptats ha de ser "més obertura, més democràcia", ha afegit, com ja ha dit amb insistència des de divendres, dia dels atacs.

La marxa ha sortit del jutjat d'Oslo on avui ha comparegut per primera vegada l'autor confés del doble atemptat, Anders Behring Breivik, a poca distància del complex governamental on va detonar el potent cotxe bomba que va matar 8 persones.

stats