Internacional 12/11/2012

Merkel assegura que el programa d'ajuda s'està complint de manera "excel·lent" a Portugal

La cancellera alemanya ha afegit que està convençuda que el sisè tram del rescat podrà ser desemborsat sense problemes. Centenars de manifestants han rebut la mandatària a Lisboa amb consignes contra la 'troica'

Agències
2 min
El primer ministre portuguès Passos Coelho i la cancellera alemanya Angela Merkel, conversant a Lisboa. AFP

LisboaEl primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, aquest dilluns ha estat parlant amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, en una roda de premsa al fortí de Sant Julià de Barra, a Lisboa. "El programa s'està complint per part de Portugal de manera excel·lent. Estic convençuda que el sisè tram del rescat podrà ser desemborsat sense problemes", ha dit Merkel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tenint en compte que la situació de Portugal és complexa, la cancellera ha dit que el "que està fent Portugal és per al benefici del país i d'Europa". En aquest context, Merkel ha admès que el seu país també pot veure's afectat per la recessió i que no hi està gens interessada.

D'altra banda, Coelho, en resposta a una pregunta sobre la voluntat del govern de negociar el memoràndum, ha rebutjat aquesta possibilitat. "Deixi'm ser clar: si l'opinió del del govern fos que seria necessari renegociar el memoràndum, significaria un fracàs del nostre programa d'ajuda. Estaríem davant de la necessitat de trobar un programa més agressiu del que ja tenim ara".

El primer ministre portuguès no considera encertat el debat que s'està vivint als mitjans de comunicació. Merkel està d'acord amb Coelho, "si ens passem tot el dia dubtant del que hem fet i vam fer ahir, no podem continuar el camí que estem seguint". La cancellera alemanya també ha afegit que "l'èxit no és quelcom que ve de la nit al dia, sinó que és un procés que requereix el seu temps".

Merkel també ha posat èmfasi en la necessitat de ser competitius en un món en què "el 90% del creixement es produeix fora d'Europa", i ha destacat també que "Portugal és un exemple del fet que la competitivitat es pot millorar".

Protestes per la visita de Merkel

Amb motiu de la visita de la cancellera a Lisboa, un centenar de manifestants s'han concentrat a la plaça de l'Imperi al barri de Belem, Lisboa, on estava prevista una trobada entre empresaris portuguesos i alemanys. La pressió de la gent ha fet caure tanques metàl·liques instal·lades per la policia mentre els protestants cridaven "Merkel fora d'aquí" i "Passos escolta, el poble està lluitant". Alguns dels manifestants han estat detinguts i la policia ha fet ràpidament un cordó policial. No hi ha hagut incidents destacats però els manifestants han cremat un ninot de la cancellera alemanya. També s'han pogut sentir crits en contra de la 'troica'.

stats