L'ASSASSÍ DE TOLOSA
Internacional 21/03/2012

Mohamed Merah, una vida perseguit per la justícia

El presumpte assassí de Tolosa va escapar d'una presó de Kandahar el 2008, segons informa la BBC. També va provar d'entrar a la legió estrangera el 2010, però el van rebutjar per antecedents judicials i problemes psicològics

Agències
2 min

BarcelonaFins a 18 antecedents policials per delinqüència menor i violència, vincles amb grups islamistes radicals i múltiples viatges a les zones tribals entre el Pakistan i l'Afganistan. És el primer perfil que ha sortit a la llum de Mohamed Merah, el presumpte autor dels assassinats de Tolosa de Llenguadoc. Segons ha pogut confirmar la cadena britànica BBC, el sospitós s'havia escapat d'una presó de Kandahar (a l'Afganistan) el 2008. Havia estat sentenciat a tres anys de reclusió després de ser arrestat amb material explosiu al damunt. Es va escapar del recinte durant un assalt de talibans al centre penitenciari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons la plana web del setmanari 'Le Point', Merah –francès, però d'origen algerià– actualment estava a l'atur, però fins fa uns mesos treballava de mecànic a Tolosa. El presumpte assassí també havia provat d'entrar a la legió estrangera el 2010. Segons aquest setmanari, citat per l'agència Efe, el jove de 24 anys va ser expulsat del cos el primer dia per problemes d'inestabilitat psicològics.

Múltiples viatges a les zones tribals entre l'Afganistan i el Pakistan

Merah, que assegura estar vinculat a Al-Qaida, va viatjar dues vegades a les zones tribals del Pakistan i l'Afganistan el 2009 i el 2011, per integrar-se en grups combatents de talibans en una regió en què actua el Moviment dels Talibans del Pakistan (TIPI), segons indica 'Le Monde'

Després de sotmetre's a un entrenament d'aquest grup, el jove va fer incursions a l'Afganistan per combatre les forces de l'OTAN.

Vinculació amb Catalunya

Segons fonts de la policia francesa consultades per la SER, el presumpte criminal va participar l'any passat en un congrés salafista que es va celebrar a Catalunya. Fonts del Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista (CNCA) consultades per la mateixa ràdio confirmen aquesta dada i el fet que, alhora, s'intenta vincular el presumpte assassí amb líders salafistes ubicats a Catalunya.

La SER també informa que França vincula l'assassí de Tolosa amb el robatori de 175 quilos d'explosius a prop de Grenoble. Un sol individu va assaltar armat un camió d'explosius d'una empres que ja havia estat assaltada per ETA.

stats