Itàlia
Internacional 22/05/2012

Mario Monti és esbroncat en la seva visita a la zona del terratrèmol d'Emília-Romanya

El primer ministre d'Itàlia ha rebut crits d'alguns ciutadans per la poca acció de l'Estat i per fer de la regió un "cercle mediàtic"

Efe
2 min
Mario Monti en la seva visita a un campament de damnificats pel terratrèmol. / ELISABETTA BARACCHI / EFE

RomaEl primer ministre italià, Mario Monti, ha estat rebut amb algunes esbroncades aquest dimarts a la seva arribada a Sant'Agostino, una de les localitats més afectades pel terratrèmol de 6 graus a l'escala de Richter que va arrasar el nord d'Itàlia la matinada de diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap de l'executiu tecnòcrata ha arribat al matí a aquesta localitat de la regió d'Emília-Romanya, pels carrers de la qual Monti ha fet un recorregut ràpid, acompanyat pel president regional, Vasco Errani, i pel cap de Protecció Civil, Franco Gabrielli.

"Sobretot he volgut dur el sentit de proximitat del govern, amb totes les seves estructures, a aquestes famílies i aquestes poblacions, tan afectades en els seus sentiments, però també en la seva activitat diària", ha dit el primer ministre als periodistes en una breu al·locució pels carrers de Sant'Agostino.

"He notat –i això m'ha agradat molt– l'òptim sistema de col·laboració entre les diferents estructures i un grandíssim desig de tornar el més aviat possible a la vida normal per part de la població afectada. És un altre exemple de la forta vitalitat que Emília-Romanya ofereix a Itàlia", ha afegit.

Instants abans, Monti havia estat rebut amb escridassades i consignes de "lladres, quedeu-vos a casa" per un grup de veïns afectats pel sisme, que ha causat set morts, una cinquantena de ferits i uns 5.000 evacuats. Aquest mateix grup de veïns ha al·ludit també a l'impost sobre béns immobles reintroduït per l'executiu de Monti, que hauran de començar a pagar els propers dies, en un moment en què gran part de les cases de la localitat es troben inhabitables pel terratrèmol.

Monti "podria quedar-se a casa. Ha vingut perquè això és un cercle mediàtic. Tenim molts problemes. Hi ha ràbia i por. D'un Estat s'espera el que l'Estat hauria de fer: xiulem per expressar el nostre descontentament", ha comentat una veïna als mitjans italians.

El primer ministre ha qualificat de "greus" els danys causats pel sisme i ha apostat per ajudar que l'activitat productiva torni a arrencar en la regió, la patronal de la qual calcula pèrdues d'"alguns centenars de milions d'euros" i on només una de cada quatre naus industrials està en disposició de tornar a l'activitat.

Monti ha recordat que a primera hora de la tarda presidirà a Roma un Consell de Ministres per declarar l'estat d'emergència a la zona, mesura que permetrà un dispositiu millor per atendre els afectats i intentar que els desallotjats tornin tan aviat com sigui possible als seus domicilis.

Els evacuats que s'allotgen en campaments provisionals han hagut de passar una nova nit amb tremolors de terra contínues, a causa de les rèpliques que no s'aturen i que, en les 24 hores posteriors al gran terratrèmol, es van comptabilitzar en unes 200.

stats