ECONOMIA
Internacional 06/07/2011

Moody's rebaixa la nota del crèdit de Portugal fins a límit dels bons escombraries

L'entitat d'avaluació de risc adverteix que el país ibèric podria necessitar un segon rescat d'Europa

Acn
2 min

LisboaEl nivell del crèdit portuguès és gairebé el dels bons escombraries per a l'agència de qualificació de risc Moody's. En una decisió que s'ha pres aquest dimarts, l'entitat ha rebaixat quatre graus -fins a Ba2- la nota portuguesa i ha advertit que el país podria necessitar una segona ronda de fons de rescat abans no pugui tornar als mercats financers.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La degradació -encara lluny del molt més rebaixat nivell grec, que està al Caa1- no ha estat del tot inesperada, i té l'efecte de recordar que els problemes de deute que pateix Europa s'estenen més enllà de Grècia, país que ha encapçalat tots els titulars des que ha transcendit que caldrà un segon rescat per a les seves finances.

Alguns economistes consideren que Irlanda podria necessitar també suport addicional, i els inversors temen que Espanya i Itàlia podrien estar en la pròxima línia d'ajudes.

"Tot plegat mostra que la crisi encara no s'ha acabat", ha dit Jay Bryson, economista global de la firma Wells Fargo Securities a Cape Hatteras, a Carolina del Nord, als Estats Units. "Encara que aconsegueixin una mica més de diners per Grècia, cosa que sembla feta, no s'ha acabat".

Els perllongats esforços a l'entorn del deute sobirà han enfosquit el punt de vista global de l'economia, refredant la demanda d'exportacions asiàtiques i deixant els mercats financers en situació delicada.

Mohamed El-Erian, codirector d'inversions de la firma PIMCO, ha dit que no era probable que els problemes europeus constituïssin un "moment Lehman", que en el seu moment va paralitzar l'economia dels Estats Units -economia que encara se'n ressent-, però és un cop a la moral i un llast per a la recuperació econòmica.

Els problemes de deute afegeixen un nou pes a la decisió que ha de prendre el Banc Central Europeu sobre els tipus d'interès aquest dijous. Els economistes esperen majoritàriament que el BCE apugi el seu punt de referència. Seria la segona vegada aquest any, i la decisió tindria l'objectiu d'intentar frenar la inflació.

Però el moviment podria anar més amunt de l'esperat, tenint en compte els costos del deute portuguès i d'altres països europeus dels anomenats 'perifèrics'. Els rendiments per als bons del govern portuguès a llarg termini estan per sobre del 10%, més de tres vegades per sobre del que es paga a Alemanya.

stats