Internacional 27/03/2013

El Moviment 5 Estrelles diu "no" a formar govern amb Bersani en directe

La formació de Beppe Grillo retransmet per primera vegada una reunió per formar govern a Itàlia i posa en evidència el líder del centreesquerra en negar-li qualsevol suport

Efe
2 min
Una periodista segueix la retransmissió per internet de la reunió a porta tancada. AFP

ROMAEl Moviment 5 Estrelles, que lidera Beppe Grillo, ha emès aquest dimecres en directe la seva reunió amb el líder del centreesquerre, Pierluigi Bersani, a qui han engat el seu suport per formar govern. Les consultes de Bersani, secretari del Partit Demòcrata (Pd), amb les forces polítiques havien estat fins ara a porta tancada, però aquest dimecres s'han pogut veure en directe els intents de Bersani per convèncer als representats del Moviment 5 Estrelles (M5S) perquè li donin suport.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una estratègia planejada?

El Moviment té per costum retransmetre en directe totes les seves assemblees, una pràctica que ha dut a terme aquest dimecres a la cita amb Bersani. Per primera vegada en la història política italiana s'ha pogut seguir així el funcionament d'aquest tipus de consultes, tot i que alguns mitjans de comunicació consideren que la reunió és "una posada en escena" i que les vertaderes negociacions se celebraran en secret.

Asseguts en una taula, en un dels salons de la Cambra dels Diputats, s'hi trobaven Bersani i el vicesecretari del Pd, Enrico Letta, i davant per davant els portaveus del M5S a la Cambra dels Diputats i al Senat, Roberta Lombardi i Vito Crimi, respectivament.

Bersani ha explicat que havia acceptat que la reunió es retransmetés en directe perquè ell també aposta per la transparència, com demostra que en les últimes reunions de l'Executiva del seu partit han pogut seguir-se en directe. Després, el líder de la coalició de centreesquerra ha començat recordant que el president de la República, Giorgio Napolitano, li ha donat l'encàrrec de comprovar si pot formar un govern i els ha transmès la seva petició de suport.

"Us demano que no impediu aquest camí de canvi", els ha dit Bersani als portaveus després d'informar-los del seu programa de govern. "Jo estic disposat a assumir una responsabilitat enorme i us demana a tots que també assumiu un trosset d'aquesta (…). Estic demanant a tots que no impedeixin aquest inici", ha afegit Bersani.

Un 'no' rotund

I en directe també s'ha conegut la posició del Moviment de Grillo. "Aquestes paraules són les que se senten al país des de fa 20 anys i després no es fa res", ha atacat Lombrdi, mentre que l'M5S comunicava a Bersani que no està disposat a votar la investidura del seu govern, ni tampoc a votar "en blanc" o a "sortir de l'hemicicle per reduir el quòrum".

El moviment ha reiterat que votaran a favor de les lleis que considerin adequades, però que mai donaran suport a un govern format pels actuals partits italians.

stats