EUROPA
Internacional 03/02/2012

L'Haia blinda Alemanya de les reparacions per crims nazis

El Tribunal Internacional de Justícia defensa la immunitat estatal d'Alemanya en contra de la reclamació d'una víctima del nazisme a Itàlia

Reuters
1 min

L'HaiaAlemanya no pot ser jutjada en tribunals estrangers per crims del nazisme. Així ho ha decidit aquest divendres el Tribunal Internacional de Justícia de les Nacions Unides després de desestimar un recurs d'Itàlia per reclamar compensacions a Berlín pels crims comesos per Alemanya durant la II Guerra Mundial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió del Tribunal Internacional es converteix així en un precedent pel que fa a causes de reparació per crims de guerra oberts a escala nacional contra Alemanya.

El Tribunal Suprem d'Itàlia va dictaminar el 2008 que Alemanya havia de pagar aproximadament un milió d'euros de compensació a les famílies de nou víctimes d'assassinat, comesos per l'exèrcit alemany, a Civitella, a la Toscana. Un total de 203 italians van morir en la massacre del 1944.

Segons els jutges de les Nacions Unides, "la immunitat dels estats respecte als tribunals estrangers està escudada pel dret internacional. Itàlia va trencar la seva obligació de respectar-lo i deixar que es tractés l'assumpte de dret humanitari respecte a crims comesos per Alemanya del 1943 al 1945". A més a més, el Tribunal Internacional ha ordenat a Roma que s'asseguri a partir d'ara que això no torna a passar.

stats