FRANÇA
Internacional 27/02/2011

Sarkozy agafa la bandera d'Occident per "acompanyar" els pobles àrabs que "han triat ser lliures"

El president francès intenta rendibilitzar la crisi de govern provocada pel cas Michèle Alliot-Marie i fa una remodelació de l'executiu per afrontar el "canvi històric" que s'està produint. Alerta dels fluxos migratoris "incontrolables" que poden generar les "tragèdies" que es viuen en les zones en revolta

Efe
2 min
Nicolas Sarkozy durant la seva compareixença / EFE

ParísFer de la necessitat virtut és una de les habilitats de Nicolas Sarkozy, i ara ho torna a intentar. Davant de la necessitat de rellevar la criticada ministra d'Exteriors, Michèle Alliot-Marie, per l'amistat amb un empresari tunisià pròxim al dictador derrocat Ben Ali, el president francès ha decidit fer una remodelació més àmplia de l'executiu i presentar-la com una operació per adaptar-se al "canvi històric" als països àrabs, "acompanyar" els que han triat ser lliures i "protegir els francesos".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquest context, Sarkozy ha anunciat aquest diumenge al vespre que el fins ara ministre de Defensa, Alain Juppé, és nomenat nou titular d'Exteriors en substitució de Michèle Alliot-Marie, que ha presentat la seva dimissió fa unes hores.

La mateixa remodelació s'aprofita per encarregar la cartera de Defensa a Gérard Longuet, líder de la Unió per un Moviment Popular, el partit de Sarkozy, al Senat. El ministeri de l'Interior, ocupat fins ara per Brice Hortefeux, quedarà en mans del fins ara secretari general de la Presidència, Claude Guéant.

Els canvis es produeixen després que en les últimes setmanes hagin augmentat les crítiques contra la política exterior francesa per la seva gestió davant les revoltes en països àrabs.

En una locució de set minuts difosa per ràdio i televisió, Sarkozy ha indicat que aquestes modificacions tenen lloc davant dels recents canvis en els països àrabs i la necessitat de reorganitzar el govern perquè França estigui preparada per afrontar-los.

"El meu deure és explicar els desafiaments i protegir els francesos", ha dit en el discurs, en el qual ha qualificat aquestes revoltes àrabs de "canvi històric" al qual els països occidentals "no han de tenir por, perquè els valors que defensen són els mateixos que els nostres".

En el seu missatge als francesos, Sarkozy ha alertat, però, del perill que es tornin "incontrolables" els fluxos migratoris provocats per les "tragèdies" viscudes en aquests països àrabs després de les protestes populars contra els seus règims.

"Hem de reaccionar amb ambició i estar a l'altura dels esdeveniments", ha apuntat el president, segons el qual Occident "ha de tenir un únic objectiu: acompanyar els pobles que han triat ser lliures i fer tot el possible perquè l'esperança que acaba de néixer no mori ".

stats