UE
Internacional 06/06/2012

Una ONG contra la corrupció reclama a Espanya més control del finançament dels partits polítics

Transparència Internacional (TI), l'organització internacional de vigilància de la corrupció, recomana a Espanya que modifiqui la llei electoral i que millori el control del finançament dels partits polítics, entre altres mesures destinades a combatre-la

Efe
2 min
FINAL DE CAMPANYA El president francès, Nicolas Sarkozy, va fer ahir a la nit el seu últim míting a Niça, en terreny favorable a la dreta. El seu rival, el socialista François Hollande, va triar la zona desindustrialitzada de les Ardenes en el seu últim desplaçament.

Brussel·lesEn un informe anual publicat avui, TI analitza la situació de 25 països europeus, i alerta sobre les "llacunes" que han permès que es donin "escàndols polítics i financers en gairebé tots els països europeus al llarg de l'últim any".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el cas d'Espanya, "la lluita contra la corrupció i a favor de la integritat es juga essencialment en l'àmbit dels partits polítics, pel seu paper essencial en el sistema democràtic", assenyala l'informe en el capítol dedicat a aquest país.

Els dos grans partits espanyols "tenen com a punt fort la seva independència", ja que poden definir "els recursos públics que per s'autoassignen al finançament", encara que això pot generar "desigualtats evidents", segons l'informe.

"Les seves debilitats més notables estan en la falta de transparència i rendició de comptes en la gestió interna, l'oligarquització i professionalització, i la falta de compromís suficient amb la lluita anticorrupció", afirma el document, que assenyala en concret el PP i el PSOE i els "tres grans regionals (CiU, PNB i CC)".

Per això, proposa una "millora de les regles de finançament" i la creació d'"organismes independents" de supervisió d'aquests processos.

A més, recomana "estimular la democràcia interna" dels partits, així com una modificació de la llei electoral per eliminar les llistes tancades i millorar la proporcionalitat del sistema i la informació als votants sobre el seu funcionament.

En el mateix sentit, Transparència Internacional demana una "despolitització" del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional.

L'informe recomana "un pacte nacional per combatre la corrupció" que inclogui el Govern, tots els partits polítics, els agents socials, les ONG i els mitjans de comunicació.

Aquest pacte s'hauria de centrar en l'aplicació de la legislació existent, reforçar les sancions per incompliment i assegurar la independència de les organitzacions de lluita contra la corrupció, segons Transparència Internacional.

Entre les seves "recomanacions prioritàries", l'informe també aconsella regular les activitats dels grups de pressió que intervenen en els processos legislatius –Espanya és un dels 19 països de la UE que no ho fan–, combatre l'economia submergida i desenvolupar un pla de "governança oberta" que faciliti la participació dels ciutadans en la política.

En l'apartat positiu, Espanya figura entre els deu països que prohibeixen les donacions polítiques sense especificar el donant.

L'informe alerta sobre el dèficit generalitzat de rendició de comptes en la majoria dels països analitzats, i assenyala Dinamarca, Noruega i Suècia com "els països més ben protegits contra la corrupció".

stats