Kíev denuncia una invasió de tropes russes al sud-est d'Ucraïna

El Parlament dissol el legislatiu autonòmic de Crimea. Aquest diumenge la regió vota si es vol unir a Rússia

Ucraïna ha denunciat aquest dissabte una invasió de tropes russes al sud del país, més enllà de la frontera amb Crimea. En un comunicat, el ministeri d'Exteriors ha advertit que "Ucraïna es reserva el dret d'emprendre totes les mesures necessàries per repel·lir aquesta agressió de part de Rússia".

Kíev denuncia l'entrada de tropes russes a la regió de Jerson, a la fronterera amb Crimea. D'acord amb els mitjans ucraïnesos, aquest dissabte al matí, uns 40 soldats de la marina russos han desembarcat en helicòpter a la petita població ucraïnesa de Strelkabaya. Segons algunes informacions, a aquests efectius s'hi han sumat tres blindats i sis helicòpters, dels quals n'haurien desembarcat 60 soldats més.

Els portaveus de les forces russes han anunciat als guàrdies ucraïnesos que el seu objectiu era defensar una instal·lació de distribució de gas davant possibles actes terroristes.

El Parlament d'Ucraïna dissol el legislatiu autonòmic de Crimea

Mentrestant, la Rada Suprema (Parlament) d'Ucraïna ha dissolt el Legislatiu de la república autònoma de Crimea, que aquest diumenge votarà en referèndum sobre la seva annexió a Rússia.

La decisió, que ha entrat en vigor de manera immediata, ha rebut el suport de 278 dels 296 diputats presents a la cambra ucraïnesa.

La resolució de la Rada assenyala que el cessament anticipat de les facultats del Legislatiu autonòmic s'adopta en consideració al dictamen del Tribunal Constitucional d'Ucraïna, que ahir va declarar inconstitucional el referèndum convocat per l'autonomia de Crimea sobre la seva integració a Rússia.

A més, el Constitucional va ordenar el cessament de l'activitat de totes les comissions electorals que preparen la consulta a l'autonomia de Crimea i va prohibir a les autoritats regionals finançar el referèndum.

Tot a punt per a la consulta

Alienes a les decisions que es prenen a Kíev, les autoritats pro russes de Crimea ho tenen tot a punt per a la consulta d'aquest diumenge, en què la població de l'autonomia haurà de decidir si s'integren a Rússia o es mantenen a Ucraïna.

Els habitants de Crimea han estat convocats a les urnes per contestar a dues preguntes: "Està vostè a favor de la reunificació de Crimea amb Rússia com a subjecte de la Federació Russa?" i "Està vostè a favor que es torni a posar en vigor la Constitució de Crimea de 1992 i de l'estatus de Crimea com a part d'Ucraïna?".

En aquesta península, al Mar Negre, gairebé el 60% de la població és russa, el 25% ucraïnesa i el 12% tàrtar.

Des de finals del mes de febrer, soldats sense distintius s'han fet amb el control de gairebé la totalitat del territori de Crimea, un desplegament que ha estat denunciat per les autoritats d'Ucraïna com una agressió militar de Rússia.

El president rus, Vladímir Putin, ha negat que aquests soldats pertanyen a les forces armades russes, però al mateix temps ha declarat que es reserva el dret d'intervenir militarment a Ucraïna per defensar la població d'ètnia russa.

Més continguts de