Internacional 31/01/2013

Polèmica a Rússia: Volgograd es dirà de nou Stalingrad (de vegades)

Les autoritats de Volgograd afirmen que el canvi de nom es durà a terme en festivitats puntals. La controvèrsia arriba en l'aniversari de la batalla de la Segona Guerra Mundial

Ara
2 min
Vladímir Putin sap que no pot recuperar el suport social perdut.

BarcelonaLa decisió de recuperar per les efemèrides l'antic nom de la ciutat russa de Volgograd, Stalingrad, just abans de la celebració del 70è aniversari de la batalla de la Segona Guerra Mundial on van ser derrotats els nazis, ha causat una gran controvèrsia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Sóc contrari a aquesta decisió. Amb el mateix èxit es poden recuperar els noms de Beria, Yezhov i altres assassins. Això és un ultratge per als caiguts a Stalingrad", ha dit Vladímir Lukin, Defensor del Poble rus, a l'agència Interfax.

Lukin creu que els més d'un milió de soldats soviètics caiguts a Stalingrad entre el juny del 1942 i el febrer del 1943 es mereixen un altre homenatge i ha mencionat recórrer aquesta decisió davant les més altes instàncies.

"Això és demagògia. Estic convençut que si fos viu (l'autor de "l'Arxipèleg Gulag") Alexander Solzhenitsin també hi estaria en contra", ha dit.

En aquesta mateixa línia, el president del partit socialdemòcrata Rússia Justa, Nikolái Lévichev, ha qualificat aquest dijous la decisió de "síndrome d'Estocolm a nivell estatal". "Anomenar de nou, tot i que sigui provisionalment, una meravellosa ciutat en honor a un tirà sangonent que va exterminar milions dels seus propis ciutadans és una ofensa", ha assegurat.

Lévichev ha subratllat que la iniciativa és una ofensa per als descendents dels represaliats tant per l'estalinisme com per als descendents dels caiguts durant la Segona Guerra Mundial.

"Nombrosos historiadors es mantenen ara que la victòria ha estat aconseguida per Stalin. Per què a ningú se li passa pel cap dir-li a un carrer Hitler o Pol Pot?", ha manifestat.

Un canvi de nom segons el dia

El vicepresident de la Duma ha reconegut que no són pocs els russos que donen suport a la recuperació del nom de Stalingrad i ha afirmat que el procés de desestalinització de Rússia "serà llarg i complicat".

Segons han anunciat aquest dijous les autoritats de Volgograd, el nom de Stalingrad s'aplicarà per denominar a la ciutat només els dies 9 de maig (dia de la Victòria), 22 de juny (dia del dol i la recordació), el 2 de setembre (final de la Segona Guerra Mundial), el 23 de setembre (dia de la commemoració de les víctimes del bombardeig de Stalingrad) i el 19 de novembre (dia de l'inici de la derrota dels nazis a Stalingrad).

La decisió de les autoritats respon a les peticions dels veterans de guerra que consideren que "almenys en les dates històriques, directament relacionades amb la batalla (de Stalingrad), la ciutat ha de portar el nom que duia durant la Segona Guerra Mundial".

La història de Stalingrad

La ciutat que durant l'època dels tsars es deia Tsaritsin va rebre el nom de Stalingrad l'any 1925 en honor al dictador Iósif Stalin, que va ser canviat l'any 1961, vuit anys després de la seva mort, quan el Partit Comunista de la Unió Soviètica va condemnar el culte a la seva persona.

El president rus, Vladímir Putin, rebrà els veterans de la batalla de Stalingrad al Kremlin en una cerimònia oficial que procedirà als festejos del 70è aniversari que se celebraran dissabte a Volgograd.

stats