Internacional 16/03/2014

La premsa ucraïnesa denuncia que hi ha falsos observadors a Crimea

Entre ells hi ha un ex membre de PxC

Ara
2 min

AgènciesUna trentena d'observadors falsos observen el referèndum de Crimea, segons denuncia la premsa ucraïnesa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els ciutadans d'aquesta península al Mar Negre, on la majoria de la població és d'ètnia russa, voten aquest diumenge si volen annexionar-se a Rússia o bé seguir formant part d'Ucraïna, però amb més autonomia.

Observadors oficials de l'Organització de Seguretat i Cooperació Europea (OSCE) han intentat diverses vegades entrar aquesta setmana a Crimea, per tal de supervisar el referèndum, però se'ls hi negat l'entrada.

En canvi, hi ha un equip de 30 persones –entre elles l'ex membre de Plataforma per Catalunya (PxC) Enric Ravello– que supervisa el transcurs del referèndum.

"Un equip de 30 autodeclarats observadors internacionals, la majoria dels quals tenen un interès propi en el vot de Crimea, estan supervisant el referèndum", assenyala en la seva web el diari 'Kíev Post'.

Defensen la legalitat del referèndum

"He vist la gent votar en llibertat, així que hi ha esperança per la democràcia, els drets humans, l'autodeterminació, i de victòria per la gent de Crimea... Aquí hi ha més llibertat que a Catalunya... Crimea és un exemple per a nosaltres", ha afirmat Ravello després de visitar unes meses electorals a Simferopol, la capital de Crimea.

En el grup també hi ha l'eurodiputat Bela Kovacs, del partit ultradretà hongarès Jobbik.

"El poble de Crimea, igual que altres pobles, té dret a expressar la seva opinió. En aquest cas, a través d'un referèndum. Aquest referèndum és absolutament legal", ha destacat Kovacs en una conferència.

Ravello, que va ser Secretari de Relacions Nacionals i Internacionals de PxC, va deixar el mes de febrer aquesta formació política perquè ja no es reconeixia "ideològicament ni estratègicament" amb el partit.

"Com a defensor de la idea dels pobles i la seva identitat, afirmo l'existència del poble català, perfectament definible per les seves característiques historicoculturals, i que com a tal és un subjecte polític que pot i ha de decidir el seu destí", va publicar a principis de febrer Ravello en el seu blog, en un post en què anunciava la seva dimissió.

stats