Regne Unit
Internacional 02/04/2012

El Regne Unit i l'Argentina commemoren el 30è aniversari de la invasió de les Malvines

Diferents cerimònies a Gran Bretanya i l'Argentina marquen els 30 anys de la invasió de les illes Malvines, enmig de noves tensions entre els dos països

Acn
2 min

LondresEl Regne Unit i l'Argentina commemoren aquest dilluns 2 d'abril el 30è aniversari de l'inici de la guerra de les Malvines, que va enfrontar els dos països per la sobirania d'aquestes illes del sud de l'Atlàntic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tres dècades després del conflicte militar, les tensions continuen vives, tot i que se centren en disputes diplomàtiques. L'Argentina reclama obrir negociacions amb el Regne Unit, però el govern de David Cameron ha reiterat aquest mateix dilluns que són només els habitants de les Malvines (o Falklands, en anglès) "els que poden determinar el seu futur". Londres acusa Buenos Aires de promoure un bloqueig econòmic a l'illa, mentre que l'Argentina alerta d'un augment de la "militarització" britànica.

"Avui és un dia de commemoració i de reflexió, un dia per recordar tots aquells que van perdre la vida en el conflicte –els membres de les nostres forces armades, i també el personal argentí", ha assegurat el primer ministre britànic, David Cameron, en un comunicat. La presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, viatjarà aquest dilluns al port sureny de Ushuaia per recordar les víctimes del conflicte i encendre una flama en la seva memòria. Tot i perdre el conflicte amb les tropes britàniques ara fa 30 anys, l'Argentina reitera la seva reivindicació per la sobirania de les illes Malvines.

Fernández de Kirchner vol portar la seva petició a instàncies internacionals com l'ONU, però el govern britànic de David Cameron assegura que no cedirà el control de les Malvines si no ho decideixen abans en referèndum els seus habitants. Mitjans britànics com 'The Guardian' apunten a la seva editorial que la situació de les Malvines és una "anomalia", tot i que els diaris a la dreta de l'espectre polític, com 'The Telegraph', inclouen testimonis que exigeixen que "es torni a repetir" un atac militar si l'Argentina intenta "envair" de nou les illes.

stats