UE
Internacional 30/01/2012

La República Txeca es despenja del nou pacte fiscal de la UE i fa costat al Regne Unit

Les noves normes fiscals que comprometen la UE amb l'austeritat han estat aprovades per 25 membres de la UE. No les han subscrit ni Londres ni, per sorpresa, Praga

Laia Forès
2 min
El primer ministre britànic, David Cameron, i la cancellera alemanya Angela Merkel avui a la cimera. / OLIVIER HOSLET / EFE

Brussel·lesEls caps d'estat i de govern de la Unió Europea han arribat avui a un acord sobre el pacte per reforçar la disciplina fiscal i controlar el dèficit. Han aconseguit, doncs, adoptar un nou tractat que introdueix "regles d'or" pressupostàries. Ho han fet sense el suport de la República Txeca ni del Regne Unit, segons ha anunciat el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La República Txeca ha al·legat "raons constitucionals" i dificultats per ratificar el tractat, segons el president francès, Nicolas Sarkozy, que s'ha mostrat sorprès del canvi d'actitud de Praga, que a l'última trobada de líders comunitaris, al desembre, havia donat suport al projecte.

El Regne Unit, en canvi, ja s'havia despenjat de la majoria al desembre, principalment per protegir els interessos de la City davant algunes normes de regulació financera.

Després de l'acord polític d'avui, és el torn d'un procés d'aprovació per països, i es podrà aplicar quan 12 estats l'hagin ratificat. Es vol que el tractat entri en vigor abans de l'estiu.

El compromís que ha fet possible l'entesa

El pacte respon a una exigència de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que l'ha posat com a condició a canvi de la solidaritat financera del seu país amb els estats en dificultats de la zona euro.

L'acord ha estat possible gràcies a un compromís entre Polònia, d'una banda, i França, de l'altra, sobre un assumpte addicional, simbòlic però molt sensible políticament: el format de les cimeres de la zona euro. Varsòvia, amb el suport de diversos països de l'Est, insistia perquè els països que encara no usen la moneda comuna poguessin, com a mínim, participar en les trobades. París s'oposava al fet que això es tornés sistemàtic. Finalment, s'ha trobat una fórmula de compromís a mig camí.

stats