MÓN
Internacional 14/03/2011

Reunió urgent a Brussel·les per revisar la seguretat de les centrals nuclears

"No hem de prendre decisions basant-nos en una circumstància concreta", ha dit la vicepresidenta del govern espanyol. França no descarta "una catàstrofe" al Japó

Acn
2 min
Salgado, amb el ministre de Finances italià, en la reunió de titulars del ram a Brussel·les / EFE

Brussel·lesLa Unió Europea revisa d'urgència la seguretat de les centrals nuclears europees arran de l'explosió a les plantes japoneses després del terratrèmol que divendres va sacsejar el Japó. Els titulars europeus de Medi Ambient debatran aquest dilluns si cal reforçar la seguretat a la UE i dimarts una reunió d'experts convocada pel comissari d'Energia, Günther Oettinger, revisarà la legislació comunitària en la matèria. El desastre nuclear al Japó "contribueix a reforçar" el debat sobre la seguretat a les centrals, ha dit la vicepresidenta del govern espanyol, Elena Salgado, des de Brussel·les, "però no hem de prendre decisions basant-nos en una circumstància concreta". La Comissió Europea està en contacte amb l'Agència de l'Energia Atòmica i amb les autoritats del Japó per seguir de prop la situació al país asiàtic, després que el terratrèmol i el posterior tsunami de divendres desencadenessin una catàstrofe nuclear que, segons el primer ministre japonès, Naoto Kan, és la "pitjor crisi" al país des del desastre d'Hiroshima.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per avaluar la situació japonesa i descartar que un accident similar pugui tenir lloc a Europa, Oettinger ha convocat una reunió aquest dimarts, en què ha convidat els 27 ministres d'Energia, les autoritats estatals de seguretat nuclear i tots els operadors de plantes d'energia nuclear a la UE. L'objectiu és obtenir informació de primera mà sobre els plans de contingència i les mesures de seguretat a cada país. Una informació que inclou els controls que realitzen les autoritats estatals, els requisits de seguretat amb què compten per als terratrèmols i els sistemes d'emergència de subministrament d'energia per a la refrigeració dels reactors.

La seguretat a les plantes nuclears, recorda la CE, és competència dels estats membres però la protecció a la radiació és responsabilitat de la UE, de manera que experts europeus controlen periòdicament les plantes nuclears per mesurar-ne els nivells de radioactivitat.

La Unió Europea compta amb 143 plantes d'energia nuclear en ús. França, amb 58 centrals, és la primera de la llista, seguida de lluny pel Regne Unit (19) i Alemanya (17). A la cua hi ha Holanda i Eslovènia, que només en tenen una. L'Estat compta amb vuit centrals.

p { margin-bottom: 0.21cm; } El ministre d'Energia francès, Eric Besson, ha dit avui que la situació a la central japonesa de Fukushima és "preocupant" i que no es pot descartar "una catàstrofe". França és el segon país del món darrere dels Estats Units amb més centrals nuclears. Té 58 reactors actius. Ahir el govern va assegurar que trauran "conclusions útils" del que ha passat al Japó.

La cancellera alemanya Angela Merkel també ha reclamat aquests dies públicament reobrir el debat sobre la seguretat nuclear.

stats