RÚSSIA
Internacional 24/12/2011

El moviment contra Putin busca convertir-se en una força política

L'oposició russa aconsegueix èxit de convocatòria en la segona manifestació massiva a Moscou en les últimes dues setmanes. Els activistes busquen transformar la indignació de la gent en contra del frau electoral i Rússia Unida en un moviment polític

Reuters
2 min
Una imatge de Putin amb un condó en forma de llaç al cap. REUTERS

MoscouL'oposició russa prova d'aglutinar el descontentament general de la gent en una força política que pugui plantar cara a la candidatura de l'actual primer ministre, Vladímir Putin, a les eleccions presidencials russes del març del 2012. En una nova manifestació a Moscou, el moviment en contra del frau electoral i del mandat del govern de Rússia Unida –el partit de Putin– ha congregat desenes de milers de persones aquest dissabte per exigir la dimissió del líder rus que vol perpetuar-se sis anys més al poder, sumant així 18 anys de lideratge.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els activistes veuen en aquestes avenços socials –des que Putin va ser investit president el 1999 que no hi havia una mobilització als carrers tan massiva– una oportunitat per trobar una resposta política a l'hegemonia de Rússia Unida. Però el fet que la majoria dels participants fins ara no hagin participat en política i que molts ciutadans moscovites de classe mitjana marxin tres setmanes de vacances al gener els aporta bastants interrogants sobre la continuïtat de les protestes.

La precampanya del carrer

Les manifestacions en contra de Putin van arrencar pocs dies després de conèixer-se els resultats de les eleccions legislatives, en què Rússia Unida va obtenir un suport aclaparador. Tant Estats Units com la Unió Europea van denunciar el frau electoral i els russos, esperonats per una crisi econòmica que també els ha tocat de prop, van sortir al carrer.

La darrera mobilització més multitudinària va ser el 10 de desembre. Però els ànims, des de llavors, han canviat. Si la primera va ser més festiva, la d'avui tenia un to de nervi per esbrinar quin era el futur que esperava a un moviment espontani que es troba a les portes de la campanya per a les presidencials.

stats