Internacional 23/01/2013

Tony Blair diu que és una "bogeria" abandonar la UE

L'ex primer ministre britànic s'oposa a la voluntat de Cameron i proposa censurar el referèndum que l'actual primer ministre britànic vol convocar per decidir "quedar-se o sortir" de la UE

Ara
1 min
Tony Blair amb el president de Guinea Conakry, Alpha Conde, aquest dimecres. AFP

BarcelonaL'ex primer ministre britànic Tony Blair ha qualificat aquest dimecres d'"amenaça" l'anunci de David Cameron de convocar un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE, i, segons ha dit, seria una "bogeria" abandonar la Unió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El dirigent laborista ha arribat a comparar la possibilitat que Londres abandoni la UE amb el fet de disparar-se un tret al cap. "Diuen que és una gran tàctica negociadora, però em recorda a la pel·lícula de Mel Brooks 'Blazing Saddles', quan el comissari es posa una pistola al cap i diu: 'Si no vols el que jo vull, em foto un tret'. Però no volem que un dels 26 (la resta de països comunitaris) ens digui 'endavant'", ha apuntat Blair.

Per l'ex primer ministre (1997-2007), es pot negociar la relació del Regne Unit amb la UE i la necessitat de reformes sense entrar en amenaces. "Se celebrarà aquest referèndum d'aquí quatre o cinc anys, si són reelegits els conservadors. Per què no esperar?", ha apuntat el polític laborista, que també ha afirmat que Cameron crearà un estat d'ansietat durant els propers anys amb aquest anunci.

Les demandes de Cameron

El primer ministre britànic s'ha compromès aquest mateix dimecres que el Regne Unit celebri després de les properes eleccions generals del 2015 un referèndum sobre la pertinença a la UE en cas que ell sigui reelegit.

Cameron també ha assenyalat que convocarà un "referèndum per quedar-se o sortir-ne", i també ha demanat que la UE funcioni amb més flexibilitat, eviti una major integració política i atorgui més poder als parlaments nacionals.

stats