UNIÓ EUROPEA

Debat sobre la immigració

Torna l'Europa de les fronteres

França i Itàlia forcen una reforma de l'espai de lliure circulació Schengen per aturar l'arribada de refugiats nord-africans

Després de la decisió unilateral de dimecres de Dinamarca de tancar de nou les seves fronteres a tots aquells que arribin per Alemanya i Suècia, ara la Unió Europea ha acordat endurir el tractat que regula la lliure circulació de persones. Schengen està qüestionat , tot i que els ministres de l'Interior van voler escenificar ahir que unitat entre l'Europa dels Vint-i-set.

Al final s'han imposat les tesis més dures. Itàlia, França i Dinamarca van aconseguir arrossegar ahir la resta de països de la UE i van aconseguir tot el suport per a la controvertida iniciativa de la Comissió Europea per ampliar les opcions dels membres de l'espai Schengen per poder reintroduir els controls de fronteres davant de circumstàncies extraordinàries com les pressions migratòries puntuals o un augment de la criminalitat internacional.

La decisió, però, de moment no implica cap reforma en ferm. L'executiu comunitari serà l'encarregat de concretar-la amb una iniciativa legislativa que posi per escrit quan i de quina manera es poden reintroduir fronteres i si caldrà o no l'autorització de la Comissió Europea per poder-ho fer.

Més continguts de