CROÀCIA
Internacional 15/04/2011

El Tribunal per l'Antiga Iugoslàvia condemna a 24 anys de presó l'exgeneral croat Ante Gotovina

Els jutges del Tribunal Penal Internacional el consideren responsable de crims de guerra i contra la humanitat per la matança de serbis el 1995. El condemnat és considerat per a molts un heroi nacional a Croàcia, on la sentència s'esperava amb expectació

Agències
1 min
L'exgeneral Gotovina durant escolta la sentència a l'Haia / REUTERS

La Haia / ZagrebEl Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) ha condemnat l'exgeneral croat Ante Gotovina a 24 anys de presó per crims de guerra i contra la humanitat contra els serbis de Croàcia el 1995.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Gotovina, que va ser detingut a Tenerife el 2005, ha mantingut la seva innocència durant el judici, en què la defensa ha demanat la seva absolució i els fiscals una pena de 27 anys de reclusió.

Segons la sentència, Gotovina va permetre l'assassinat d'almenys 150 civils serbis i la deportació de fins a 200.000 persones durant l'ofensiva croata per expulsar les forces sèrbies de la regió de Krajina el 1995. Es considera que l'ofensiva de l'operació militar Tormenta –la que liderava Gotovina– és una de les més grans registarades des de la II Guerra Mundial a Europa.

Els jutges també han condemnat el comandant de policia Mladen Markac a 18 anys de presó pels mateixos delictes. L'altre imputat, Ivan Cermak (també comandant de la policia), ha estat absolt. Els magistrats han donat a entendre que Cermak no tenia possibilitats de saber el que feien els seus subrodinats ni capacitat per controlar-los.

Expectació a Croàcia

L'exgeneral és considerat per molts un heroi nacional a Croàcia. La notícia s'esperava amb gran expectació amb pantalles gegants a Zagreb, la capital. Caldrà esperar ara quina és la reacció de la població a la sentència. Tant l'Església com el Govern havien demanat ja calma als ciutadans, ja que en alguns cercles es veia la resolució com un veredicte contra la geurra d'independència croata.

Gotovina va ser detingut a Tenerife l'any 2005 després d'evadir-se amb passaport fals de vuit països. El procés contra Gotovina i la resta de comandants és clau perquè Croàcia aconsegueixi entrar a la Unió Europea.

stats