Internacional 21/01/2013

La UE i l'Amèrica Llatina busquen impulsar a Xile una relació estratègica

L'ambaixadora de Mèxic a Brussel·les·les ha dit que l'Amèrica Llatina i el Carib poden ser "una part important en la solució de la crisi econòmica". La cap de la diplomàcia europea ha elogiat el Perú pels seus progressos en la cohesió social. La cimera se celebra sense Chávez

Ara
3 min
Segons un estudi, els països de l'Amèrica Llatina prefereixen la UE com a soci. EFE

BarcelonaEls països de la Unió Europea i de l'Amèrica Llatina i el Carib s'han reunit per primera vegada sota el distintiu de la CELAC, a Xile, per donar un nou impuls a la seva relació, centrat en aquesta ocasió amb el foment d'unes inversions que promoguin la qualitat social i ambiental. Els 27 membres de la UE i els 33 estats de la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i del Carib (CELAC) buscaran avançar cap a una nova "aliança per un desenvolupament sostenible" durant la reunió dels dies 26 i 27 a Santiago de Xile.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La UE espera reafirmar la naturalesa estratègica" d'una relació iniciada l'any 1999 i basada en valors comuns, segons ha dit el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy. "La nostra associació es basa en la convicció que ambdues parts tenen interessos comuns al món interdependent en el qual vivim, es beneficien mútuament treballant juntes", ha indicat el president de la Comissió Europea (CE) José Manuel Durao Barroso, en un comunicat de premsa.

Les conclusions que adoptaran la UE i CELAC, així com el renovat pla d'acció per als propers dos anys, contindran al·lusions a unes inversions transparents, no discriminatòries i estables que donin una certesa legal als empresaris, segons un esborrany dels documents als quals Efe va tenir accés.

La UE segueix sent el principal inversor estranger a la regió, on es va acumular una inversió estrangera directa de 385.000 milions d'euros el 2010 (una inversió més elevada que la europea a Rússia, Xina i Índia juntes), cosa que representa el 43% del total a la regió, segons ha explicat el director per les Amèriques del Servei Europeu d'Acció Exterior, Christian Lefler.

Per tal de fer més forts els vincles, el vicepresident de la CE i el titular d'Indústria, Antonio Tajani, viatjarà a Xile amb una cinquantena de representants de companyies europees per participar en la cimera empresarial entre les regions dels dies 25 i 26.

Mèxic defensa que l'Amèrica Llatina pot ser part de la solució a la crisi de la UE

"L'Amèrica Llatina no ha reduït els seus índexs d'inversió i cada vegada veiem el creixent nombre d'empreses mexicanes i llatinoamericanes que s'aventuren a Europa i a comprar companyies amb dificultats o coinvertir amb empreses europees", segons ha declarat a Efe l'ambaixadora de Mèxic a Brussel·les, Sandra Fuentes-Berain. Per a l'ambaixadora de l'Amèrica Llatina i el Carib poden ser "una part important a la solució de la crisi econòmica" que intenta superar Europa.

Ashton elogia el Perú per la cohesió social

L'alta representant de la Política Exterior de la Unió Europea, Catherine Ashton, ha elogiat aquest dilluns els progressos del Perú per millorar la cohesió social al país, que visitarà a partir de dimarts. La cap de la diplomàcia comunitària té previst reunir-se dimarts a la capital peruana amb el president del país, Ollanta Humala, així com el seu ministre d'Afers Exteriors, Rafael Roncagliolo. Així mateix, participarà en una trobada sobre el programa Europan d'alimentació infantil amb la primera dama, Nadine Heredia.

Ahston també ha afirmat, a més a més, que els europeus estan disposats a "prosseguir" els seus "esforços conjunts en la lluita contra la producció il·legal de drogues i en el suport per al desenvolupament alternatiu". També ha valorat positivament amb el compromís del Perú a escala regional, com segons la seva opinió, demostra el fet que actualment sigui president de la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur).

La cap de la diplomàcia europea també ha manifestat la seva certesa que el Perú "serà una veu molt constructiva" a la cimera entre el bloc europeu i els països de la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i del Carib (CELAC) dels dies 26 i 27 de gener a Santiago de Xile, on Ashton també assistirà.

Veneçuela, sense Chávez

El vicepresident veneçolà, Nicolás Maduro, participarà al costat del canceller Elías Jaua, a la cimera de la CELAC amb la UE. "Nicolás hi és com a vicepresident exercint les funcions del president i efectivament ja ens ha anunciat que ell hi serà, a més a més, vindrà amb el nou conseller Elías Jaua", ha dit el ministre d'Exteriors xilè, Alfredo Moreno a Ràdio Cooperativa.

El mandatari veneçolà, Hugo Chávez, no podrà assistir a aquesta cita perquè encara es troba hospitalitzat a Cuba, mentre es recupera de la intervenció quirúrgica a què va ser sotmès l'11 de desembre, i motiu pel qual no va poder ser investit per al nou mandat el 10 de gener a Caracas.

stats