El Parlament d'Ucraïna deroga les polèmiques lleis antimanifestació

Les severes mesures restringien drets fonamentals, com els de reunió i expressió. La seva entrada en vigor el 16 de gener va desencadenar protestes violentes al centre de Kíev

La Rada Suprema, el Parlament ucraïnès, ha aprovat en una sessió extraordinària aquest dimarts l'anul·lació de les lleis antimanifestació del 16 de gener, tal com exigien els opositors.

Coincidint amb la sessió de la Rada Suprema, el govern ucraïnès en bloc ha dimitit després de dos mesos de crisi als carrers de Kíev i les principals ciutats del país. El president del país, Víktor Ianukóvitx, ha acceptat la renúncia i ha encarregat al primer ministre, Mikola Azàrov, i al seu govern, que exerceixin les seves funcions executives de manera interina fins que es designi un nou gabinet. 

El paquet de lleis restringien drets fonamentals, com els de reunió i expressió. La seva aplicació fa deu dies va desencadenar protestes violentes al centre de Kíev.

Una gran majoria dels diputats −362 dels 412 registrats a la sala− han decidit derogar nou lleis, com les que endurien les penes per les manifestacions no autoritzades o el bloqueig d'edificis administratius i prohibien explícitament muntar tendes de campanya a la ciutat.

També han derogat les lleis que castigaven la circulació de caravanes de més de cinc vehicles i permetien la celebració de judicis en absència de l'acusat, una mesura que afectava a l'ex primera ministra ucraïnesa, Iúlia Timoxenko, que porta més d'un any negant-se a presentar-se al segon judici penal iniciat en contra seu.