Rússia autoritza l'enviament de tropes a Ucraïna

Les noves autoritats de Kíev han decretat l'alerta militar

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha aconseguit aquest dissabte al Senat rus autorització per utilitzar les tropes russes destacades a Crimea per normalitzar la situació a Ucraïna. Després que diputats i senadors li haguessin demanat que prengués mesures, el vot per unanimitat de la cambra alta es justifica per defensar "la vida i la seguretat dels ciutadans russos" i del contingent armat establerts a Ucraïna.

Aquest matí les autoritats ucraïneses han denunciat la presa massiva d'objectius estratègics a la república autònoma de Crimea per part de militars russos: entre molts altres l'aeroport de Simferopol, la capital republicana, un destacament de la guàrdia de fronteres a Sebastopol i una base antimíssils de les forces aèries d'Ucraïna. Al vespre les noves autoritats de Kíev decretaven l'alerta militar. En una intervenció televisada, el president, Olexander Turxinov, va demanar als ucraïnesos que no entressin en provocacions i superessin les divisions. El primer ministre Arseniy Iatseniuk, va assegurar que estava "convençut", que Rússia no intervindira militarmen "perquè començaria una guerra i trencaria totes les relacions"

El ministre de Defensa d'Ucraïna, Igor Teniuj, ha denunciat aquest mateix dissabte que Rússia ha enviat 6.000 soldats a la península de Crimea, un fet que constitueix una violació dels acords bilaterals. "En aquest moment, la Federació Russa ha incrementat les seves tropes [a Crimea] en 6.000 soldats i també ha mobilitzat fora de les seves bases habituals 30 blindats en aquesta regió", ha manifestat Teniuj a la sessió del consell de ministres, segons han recollit mitjans ucraïnesos. Així mateix, la flota russa del mar Negre de la marina russa ha confirmat aquest dissabte que ha arribat a un acord amb la república autònoma ucraïnesa de Crimea per desplegar militars amb l'objectiu de protegir els seus interessos a la regió, segons un comunicat de la unitat de la marina russa recollit per l'agència oficial de Rússia, RIA Novosti.

El referèndum per establir l'estatus polític de Crimea s'avança

El referèndum per decidir l'estatus polític de Crimea, que podria desembocar en la seva possible secessió d'Ucraïna, es farà el 30 de març en lloc del 25 de maig, la data prevista inicialment, segons ha informat aquest dissabte el nou president del consell de ministres de la regió, Serguei Aksenov, citat per l'agència oficial de notícies russa, RIA Novosti.

El ministre Teniuj també ha informat que els militars bloquegen edificis administratius i unitats militars. Un altra font citada per l'agència ucraïnesa Unian assegura que una quinzena de militars russos va entrar al país després de reduir la guàrdia d'una base antimíssils de les forces aèries d'Ucraïna.

Els militars van comunicar al cap del destacament ucraïnès que el seu objectiu no era apoderar-se de les armes sinó prendre el control d'aquest lloc de comandament. Aquest matí, durant la inauguració de la sessió del govern, el primer ministre del govern provisional d'Ucraïna, Arseni Iatseniuk, ha demanat a Rússia que faci tornar les seves tropes en territori de Crimea perquè el desplaçament viola els acords bilaterals.

Iatseniuk ha fet aquesta reclamació mentre militars armats amb metralladores utilitzades habitualment per l'exèrcit rus prenien posicions a la vora del Parlament de Crimea a la capital, Simferopol. "Ara a Crimea la presència de militars russos és inadequada. Suposa una violació de les provisions bàsiques de l'acord relatiu a la presència temporal de la flota russa al mar Negre en territori d'Ucraïna", ha assenyalat Iatseniuk. "Demanem que el govern i les autoritats russes ordenin a les seves tropes que retornin a les seves bases", ha afirmat el nou cap del govern ucraïnès.

Més continguts de