Internacional 17/01/2013

Ucraïna, disposada a acceptar el veredicte d'Estrasburg sobre el cas de Timoixenko

La defensa de l'opositora assegura que els motius de la condemna de Timoixenko són polítics, i després d'esgotar totes les possibilitats d'apel·lar a Ucraïna, el cas serà portat al Tribunal Europeu de Drets Humans. El greu estat de salut en què es troba l'ex primera ministra ucraïnesa impedeix que assisteixi als tribunals

Ara
2 min
Timoixenko el juny del 2011. REUTERS

BarcelonaEl govern ucraïnès s'ha declarat aquest dijous disposat a acceptar la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans en el cas de l'ex primera ministra Iúlia Timoixenko, condemnada a set anys de presó per abús de poder.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ucraïna, com a estat membre del Consell d'Europa, aplicarà la decisió d'Estrasburg", ha assegurat a Viena el ministre d'Afers Exteriors del país, Leonid Kozhara, durant la presentació de les seves prioritats com a president de torn de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE).

El cap de la diplomàcia ucraïnesa ha reconegut que el cas de Timoixenko és important per les relacions amb la UE, però ha insistit que aquesta relació ha de prevaldre sobre el que ha anomenat un cas criminal d'"abús de poder, abús d'autoritat i corrupció". Iúlia Timoixenko va ser declarada culpable l'octubre del 2011 per haver excedit els límits del seu càrrec en autoritzar, l'any 2009, la firma d'acords de gas amb Rússia, que les actuals autoritats consideren extremadament greus per al país.

Després d'esgotar totes les possibilitats d'apel·lació als tribunals ucraïensos, tot seguint l'estratègia de la defensa ja que considera que l'únic motiu pel qual està condemnada és per raons polítiques i vol que una institució independent examini el cas, l'últim recurs que li queda és el Tribunal dels Drets Humans.

L'estat de salut de Timoixenko

Segons el diari ucraïnès Kyiv Post, Els metges d'una clínica alemanya creuen que l'ex primera ministra d'Ucraïna no pot ser jutjada pel seu delicat estat de salut, segons ha dit l'ex primer ministre de defensa i l'advocat de Timoixenko, Serhiy Vlasenko.

"Els metges alemanys han fet una declaració oficial. No entenen el que diuen els metges ucraïnesos sobre l'estat de salut de Timoixenko, que afirmen que el seu estat és prou bo per ser jutjada. Tinc una còpia de la carta dels metges alemanys. L'estat de salut de Timoixenko no li permet moure's pel seu compte, i per aquest motiu no pot anar als tribunals", va dir Vlasenko dimecres en unes declaracions a la premsa, a prop de la clínica on l'ex primera ministra rep tractament hospitalari.

Els deures pendents d'Ucraïna

La defensa de l'opositora i la mateixa UE han considerat que la condemna ha estat motivada políticament. El ministre ucraïnès també s'ha referit a l'informe en què l'OSCE va qualificar de pas enrere les eleccions legislatives del passat mes d'octubre, i ha assegurat que Kíev seguirà totes les recomanacions per millorar el seu codi electoral.

Respecte a la presidència ucraïnesa de l'OSCE, el ministre d'Afers Exteriors ucraïnès, Kozhara, també ha destacat com una de les prioritats la resolució dels conflictes congelats com els de Transnistria –estat que es va autoproclamar independent entre Moldàvia i Ucraïna, tot i que cap estat en reconeix la independència – o Nagorno Karabakh –una República al Caucas del Sud reconeguda només per Transnistria, Ossètia del Sud i Abkhàzia-. Ucraïna hi té un interès especial degut a la seva situació fronterera amb aquests dos focus de tensió.

Els mecanismes de control d'armes i la lluita contra les amenaces transfrontereres, com el tràfic de persones, el terrorisme i el crim organitzat també formen part de la seva agenda.

stats