MÓN
Internacional 04/05/2011

El rescat de Portugal costarà 78.000 milions d'euros en tres anys

El nou Parlament portuguès haurà d'aprovar els termes de l'acord. El ministre Sócrates anuncia un "bon acord" amb la UE i l'FMI

Agències
2 min

LisboaPortugal ha aconseguit un pacte amb la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI) aquest dimarts per a un préstec de 78.000 milions d'euros a retornar a tres anys. És el tercer país de la UE que necessita una ajuda d'aquest tipus després de Grècia i Irlanda. El pacte necessitarà un suport ampli dels partits, després del col·lapse el mes passat del govern de l'actual primer ministre en funcions, José Sócrates, que significa que l'executiu que surti de les eleccions generals del 5 de juny serà l'encarregat d'aplicar els diners del préstec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El líder de l'oposició social-demòcrata Pedro Passos Coelho ha dit que està a punt per complir amb els prestadors. Qualsevol terme del préstec que necessiti l'aprovació parlamentària haurà d'esperar a que passin les eleccions.

"El govern ha obtingut un bon acord. És un pacte que defensa Portugal", ha dit Sócrates, que s'havia resistit durant mesos a demanar el rescat a la UE. Els extrems de l'acord podrien ser menys onerosos que els establerts per a Grècia i Irlanda, ha afegit.

També ha dit que la data límit per complir amb els objectius de dèficit pressupostari s'estendran. De fet, el límit màxim d'endeutament fixat per a aquest any en el 4,6 % del PIB ja s'ha revisat i ha pujat fins al 5,9%. La xifra s'haurà de retallar fins al 4,5% el 2012 i fins al 3% el 2013.

En un recordatori dels reptes que afronta Portugal a l'hora de vendre deute als mercats financers, està previst que aquest dimecres es dugui a terme una subhasta de fins a 1.000 milions d'euros en lletres del tresor a retornar en tres mesos.

"No esperem que hi hagi manca de compradors aquest dimecres. La venda hauria d'interessar als mateixos inversors de risc que van comprar lletres del tresor portugueses el mes passat, just després de la petició del rescat europeu", ha dit David Schnautz, estrateg de deute de Commerzbank a Londres.

stats