Varufakis, amb "esperances" d'arribar "aviat" a un acord amb l'Eurogrup després de reunir-se amb De Guindos

El ministre de finances grec ha dinat aquest dijous amb el seu homòleg espanyol a Madrid. Creu que dilluns no es desencallarà el refinançament grec, però sí abans del juny

El ministre de Finances grec, Ianis Varufakis, ha sacsejat aquest divendres els passadissos del ministeri d'Economia a Madrid, en la primera visita a l'Estat. Funcionàries parant-lo per fer-lo fotos i desenes de periodistes intentant treure al portaveu grec -apartat de les negociacions amb la 'troica'-, alguna reacció a l'assumpte. Però Varufakis ha respost amb tan sols dos minuts de declaracions sense preguntes i amb un to molt més moderat que no pas quan Syriza va arribar al poder a Grècia (dissabte farà 100 dies). Això sí, ha estat més concís que el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, que ni ha sortit a fer declaracions.

Varufakis ha intentat posar Espanya i Grècia en el mateix equip, el de la perifèria d'Europa, i ha demanat al govern de Mariano Rajoy que es posi del seu costat a la Unió Europea. El ministre de finances grec té "l'esperança" que "aviat" es podrà anunciar la fi d'una "era" a Grècia i també la fi de "la fragmentació de l'eurozona". Dubta que en la pròxima reunió "crítica" de l'Eurogrup dilluns a Brussel·les puguin desencallar el refinançament grec, però confia que sigui possible abans del límit del juny.

La reunió amb De Guindos, segons Varufakis, ha transcorregut amb "perfecta harmonia" i compartint un llenguatge "comú", de la mateixa manera que ha passat en d'altres reunions amb "companys" seus a Roma, París o Brussel·les abans de la reunió del pròxim dilluns, en que l'Eurogrup no veu perspectives d'un acord "a la vista". Els dos ministres han dinat una paella de marisc i han fet un aperitiu de pernil salat.

"La reunió del dilluns [de l'Eurogrup] serà un pas més en la direcció correcta per resoldre la crisi -ha dit el polític grec-. de tal manera que tenim força esperança que serem capaços d'anunciar el procés que ens portarà al final de les discussions".

Per a Varufakis, "Espanya i Grècia tenen en comú l'interès per sortir de la crisi" i de començar una nova "era" que marqui "la consolidació de la unió monetària" per a tots els països de l'eurozona: els del centre, el nord i també la "perifèria" perquè la "prosperitat" sigui comparables als mateixos nivells arreu d'Europa.

Segons el ministre grec, De Guindos li ha traslladat que Espanya pot treballar per crear aquestes circumstàncies i tenir un "escenari global comú que permeti a Grècia tornar a un període de creixement".

Una reunió "útil" i "fluïda"

Per la seva banda, De Guindos no ha estat tan entusiasta i en cap moment, segons fonts d'Economia, ha confirmat que dilluns ajudi Grècia en la negociació de l'Eurogrup. Espanya té "una actitud oberta" i la "gran prioritat és que Grècia es mantingui en l'euro".

Més continguts de