MÓN
Internacional 11/08/2011

El blindatge policial fa tornar la calma al Regne Unit i evita una cinquena nit d'aldarulls

El dispositiu ha aconseguit evitar esclats de violència. Avui, el Parlament britànic acollirà un debat d'urgència per analitzar els disturbis. El primer ministre, David Cameron, rep pressions per evitar retallades als pressupostos dels cossos de seguretat

Redacció
2 min
Milers de policies patrullen als carrers de Londres per evitar nous disturbis / EFE

LondresL'immens dispositiu policial desplegat als carrers de diverses ciutats del Regne Unit per evitar que es repeteixin els aldarulls de les últimes quatre nits ha tingut èxit i les principals ciutats britàniques han viscut una nit de relativa calma, sense que s'hagin registrat incidents importants. El primer ministre britànic, David Cameron, ja va anunciar ahir que faria “tot el que calgui” per aturar els disturbis i que autoritzaria la policia a fer servir canons d'aigua o pilotes de goma, entre altres mètodes de repressió. Avui, Cameron reunirà el seu gabinet de crisi per tercer dia consecutiu i després s'adreçarà al Parlament, que acollirà una sessió extraordinària d'urgència enmig del descans estival. A la Cambra dels Comuns, s'espera que Cameron rebi pressions per aturar les retallades previstes als pressupostos dels cossos de seguretat, en un moment en què el britànics valoren especialment la presència dels agents als carrers. Des de l'inici dels aldarulls, dissabte a Tottenham, s'han detingut ja unes 1.300 persones a tot el país, 800 a Londres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els carrers de Birmingham, la ciutat que tenia el cor a la mà pel temor a un esclat de violència racial, han passat una nit tranquil·la. En aquesta ciutat, tres joves musulmans van morir dimarts a la nit en un atropellament que s'atribueix a bandes d'afrocaribenys. La presència de més agents als carrers ha evitat, però, que es produeixin més aldarulls. La policia, a més, ha tingut un aliat inesperat en la forta pluja que ha caigut a diverses ciutats britàniques. Els carrers de Londres també han estat calmats aquesta nit i només s'ha produït un incident a la zona d'Eltham, on uns 200 joves s'han enfrontat a les forces de seguretat. Tot i la calma relativa, els comerços van tornar a tancar abans d'hora per prevenir qualsevol atac, mentre alguns jutjats del mateix Londres i de Manchester han estat oberts tota la nit i han treballat a doble ritme per processar les persones que ja han sigut detingudes. La policia anglesa, que ha rebut reforços tant de Gal·les com d'Escòcia, ha demanat als ciutadans que col·laborin identificant les persones que han participat en els aldarulls o involucrant-se en les tasques de neteja.

stats