Internacional 22/09/2012

Una festa convocada per Facebook per una noia de 16 anys acaba destrossant un poble holandès

Milers de persones bloquegen el poble i ataquen la policia. 500 agents hi intervenen de matinada. La convocatòria acaba amb 34 detinguts i 29 ferits lleus

Agències
2 min
Aldarulls durant la matinada. EFE

L'HaiaTot va començar quan Methe, una adolescent, va crear una convocatòria a través de Facebook per celebrar la seva festa d'aniversari dels 16 anys al poble holandès de Haren, al nord d'Holanda. Va oblidar-se de posar que la cita era privada i se li'n va anar de les mans. Amb pocs dies va veure com la seva convocatòria havia arribat a més de 25.000 persones i 4.000 havien dit que hi assistirien. No sabia qui eren, ni què farien.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El poble, de només 18.000 habitants va activar l'alerta i instaurar la llei seca per una nit. Però no va servir de res. La festa s'ha convertit, aquesta matinada, en una cita per a milers de vàndals que s'ha saldat amb 34 detencions i 29 ferits lleus. La noia i els seus amics estan totalment consternats.

A la concentració hi van acudir entre 3.000 i 4.000 joves, la majoria d'uns 25 anys. A les 3 de la matinada d'aquest dissabte, la policia ha aconseguit dissoldre els joves, després de durs enfrontaments amb els vàndals, que han llançat bicicletes, ampolles, pedres i petards a les forces de l'ordre, que han llançat al seu torn gasos lacrimògens i bombes de fum.

L'alcalde de Haren, Rob Bats, ha qualificat de "xusma" als causants dels disturbis i ha afirmat que eren "molt violents" i estaven molt "ben preparats". "Venien buscat confrontació de forma conscient. Inclús en el pitjor dels casos, no esperaven això", ha assenyalat.

Oberta una gran investigació

En l'actuació policial han participat més de 500 efectius en una situació que el comissari en cap de la localitat de Groningen, Oscar Dros, ha qualificat de "violència extrema contra la policia". "Primer vam optar per una actuació amistosa, però ens va sorprendre que un grup comencés amb atacs de forma brutal".

La Fiscalia ja ha anunciat que obrirà una investigació en què participaran 500 detectius. Tot i que la convocatòria de festa va ser clausurada per la mateixa adolescent, els joves van assistir-hi igualment. Les autoritats havien decretat l'estat d'alarma per poder fer front a la situació. Van tancar el carrer de la residència de l'adolescent i es va advertir que internet que no hi hauria cap festa. La família va marxar del domicili i més tard es van tancar i tot la sortida de l'autopista al poble per evitar que hi arribés més gent.

Un precedent pacífic

No és la primera vegada que a una adolescent se li escapa de les mans una festa. L'any passat, 1.400 persones van anar a Alemanya a una festa d'aniversari d'una adolescent on s'havien apuntat uns 10.000 joves i que finalment va transcórrer sense accidents greus. Aquest cas a Haren senta un precedent que Holanda investigarà amb deteniment.

stats