ISLÀNDIA
Internacional 07/06/2011

L'exprimer minister islandès es declara no culpable dels càrrecs de negligència en la gestió de la crisi

Geir Haarde considera que es tracta d'un judici purament "polític" orquestrat per "tres membres del Parlament" i que és víctima d'una "farsa"

Reuters
1 min

ReykjavíkEl primer ministre islandès el 2008, en el moment de la fallida financera, s'ha declarat no culpable dels càrrecs de negligència en la gestió de la crisi en la primera vista d'un judici històric celebrat avui.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exprimer ministre Geir Haarde ha comparegut a Reykjavík al tribunal especial creat el 1905 per a processar ministres del govern. El Parlament va votar l'any passat acusar-lo de càrrecs de negligència.

"Em declaro innocent de tots els càrrec i lluitaré per demostrar la meva innocència", ha dit al tribunal, format per 15 jutges. Si el declaren culpable, s'enfronta a dos anys de presó més una fiança.

"Tot aquest afer és una farsa, instigat per tres membres del parlament acutal que han aconseguit tirar endavant el primer judici polític de la història del país", ha explicat Haarde als periodistes un cop ha sortit del tribunal.

Els càrrecs inclouen negligència greu per haver fracassat en tirar endavant mesures adequades per impedir una fallida financera, fracassar també en donar carta blanca als bancs i no informar als seus propis ministres de les dimensions de la crisi.

La defensa ha necessitat mes de mitja hora de la sessió discutint sobre el dret del sis dels jutges d'acudir a l'audiència.

Els tres bancs més grans d'Islàndia van col·lapsar-se per l'acumulació de deutes el 2008, durant la crisi financera global. Haarde va ser el primer ministre entre el 2006 i el 2009.

stats