CRISI DEL DEUTE
Internacional 07/12/2011

Les 7 mesures urgents de Merkel i Sarkozy per salvar la zona euro

La cancellera alemanya i el president francès imposen un nou tractat només per a la zona euro. En una carta presentada a Van Rompuy demanen un president permanent dels Disset i un impost comú per a les empreses de l'eurozona

Ara
1 min

BarcelonaMerkel i Sarkozy ja han decidit el nou tractat de l'eurozona. En una carta al president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, la cancellera alemanya i el president francès marquen les pautes d'una nova Europa amb només 17 estats, els de la zona euro. Segons els mandataris, cal un impost de societats per a totes les empreses de l'eurozona i aposten per un president permanent dels Disset.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Presentaran les seves propostes en la cimera europea dels Vint-i-set que arranca dijous al vespre, però de moment aquestes són les idees que ja ha cuinat l'eix franco-alemany i presentat aquesta setmana.

1. Independència: Una Europa dels 17 amb president permanent propi.

2. Organització: El president presidirà dues cimeres anuals de caps d'estat i de govern de l'eurozona. Durant l'època de crisi actual seran cada mes.

3. Treball: L'eurogrup –la reunió dels ministre de Finances dels països de l'euro– se seguirà reunint cada mes i tindrà una funció "ministerial".

4. Deute: Sancions automàtiques als països que superin el 3% del dèficit.

5. Més integració fiscal: Un impost comú a l'eurozona per a les societats, les empreses i en les transaccions financeres.

6. Control: Tots els estats membres hauran de fer cas de les recomanacions europees, caldrà una majoria qualificada inversa del 85% per revertir una decisió ja presa.

7. Rescats: Tanquen la porta a nous rescats. Destaquen que el cas de Grècia ha sigut "únic i excepcional".

stats