MÓN
Internacional 14/03/2011

La desafecció s'estén per Europa

Un estudi fet per cinc diaris europeus assenyala que el 90% dels ciutadans no creu en l'honestedat dels seus líders. Només el 14% dels enquestats creu que els seus governs sabran com sortir de la crisi

Redacció
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } La tan temuda desafecció no és patrimoni exclusiu de la política catalana. Segons un estudi realitzat per diversos rotatius europeus i publicat a casa nostra pel diari El País, només el 14% dels europeus creu que els governants trobaran una sortida a la crisi. A més, els polítics a l'oposició tampoc se salven de la crema: el 90% dels enquestats no confia en l'honestedat dels líders.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De les enquestes, que s'han realitzat conjuntament al Regne Unit, França, Alemanya, Polònia i Espanya, també es desprèn una dada preocupant en l'àmbit econòmic: el 47% dels entrevistats creu que la situació serà “pitjor” o “molt pitjor” durant el 2012 mentre que només el 20% confia que les perspectives econòmiques milloraran. A deu anys vista, en canvi, l'optimisme es deixa sentir i el percentatge d'enquestats que creu que d'aquí una dècada estarem millor que ara puja fins al 32%.

Si hem de fer cas de les dades recollides per The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, Gazeta Wyborcza i El País, en l'àmbit dels valors, els europeus són majoritàriament progressistes (62%) davant d'un escàs percentatge que es considera tradicional (16%). Però quan es toquen temes relacionats amb la immigració, les dades parlen soles. Mentre més de la meitat dels europeus (54%) està a favor dels moviments lliures de ciutadans dins les fronteres de la Unió, quan parlem de ciutadans extracomunitaris, la dada no arriba a la tercera part dels enquestats (32%).

stats