MÓN

Enquestes a cinc països europeus

La desafecció s'estén per Europa

Un estudi fet per cinc diaris europeus assenyala que el 90% dels ciutadans no creu en l'honestedat dels seus líders. Només el 14% dels enquestats creu que els seus governs sabran com sortir de la crisi

La tan temuda desafecció no és patrimoni exclusiu de la política catalana. Segons un estudi realitzat per diversos rotatius europeus i publicat a casa nostra pel diari El País, només el 14% dels europeus creu que els governants trobaran una sortida a la crisi. A més, els polítics a l'oposició tampoc se salven de la crema: el 90% dels enquestats no confia en l'honestedat dels líders.

De les enquestes, que s'han realitzat conjuntament al Regne Unit, França, Alemanya, Polònia i Espanya, també es desprèn una dada preocupant en l'àmbit econòmic: el 47% dels entrevistats creu que la situació serà “pitjor” o “molt pitjor” durant el 2012 mentre que només el 20% confia que les perspectives econòmiques milloraran. A deu anys vista, en canvi, l'optimisme es deixa sentir i el percentatge d'enquestats que creu que d'aquí una dècada estarem millor que ara puja fins al 32%.

Si hem de fer cas de les dades recollides per The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, Gazeta Wyborcza i El País, en l'àmbit dels valors, els europeus són majoritàriament progressistes (62%) davant d'un escàs percentatge que es considera tradicional (16%). Però quan es toquen temes relacionats amb la immigració, les dades parlen soles. Mentre més de la meitat dels europeus (54%) està a favor dels moviments lliures de ciutadans dins les fronteres de la Unió, quan parlem de ciutadans extracomunitaris, la dada no arriba a la tercera part dels enquestats (32%).