Internacional 17/01/2013

Hollande assegura que confia en la capacitat de les autoritats algerianes per solucionar la crisi dels ostatges

El president francès ha dit que la crisi dels ostatges a Algèria demostra que la intervenció de França a Mali queda justificada. Cameron afirma que la situació que s'està vivint és "molt greu i perillosa"

Ara
2 min
Hollande durant la reunió amb Coelho, aquest dijous. EFE

BarcelonaEl president francès, François Hollande, ha confirmat que hi ha alguns francesos entre el grup d'estrangers segrestats dimecres a la planta de gas d'In Amenas, al sud-est d'Algèria, per un grup armat vinculat a Al-Qaida, però s'ha negat a donar detalls sobre el nombre exacte de persones. "N'hi havia i n'hi ha. A partir d'aquí, no dic res perquè no els pugui posar en perill", ha dit des de París en una conferència al costat del primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, amb qui s'ha reunit aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hollande ha justificat la seva negativa a l'hora de donar nous detalls; ha assegurat que "la situació és molt confusa i evoluciona cada hora" i tota aquesta comunicació al respecte "podria veure's superada pels fets".

El president francès també ha assegurat que confia totalment en la capacitat de les autoritats algerianes per solucionar la crisi i ha explicat que estan en contacte permanent per conèixer-ne l'evolució. El president també ha afirmat que hi ha "llocs o països en els quals és millor que la presència francesa no sigui molt important" i tot i no precisar-los ha afegit que "la gent no faci turisme allà on no sigui necessari". Hollande ha fet saber així, en un discurs davant uns líders empresarials, que la crisi dels ostatges a Algèria demostra que la intervenció de França a Mali queda justificada.

"Nosaltres us enviem unes infermeres i a vosaltres que us matin"

La cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Catherine Ashton, ha condemnat l'atac del grup terrorista i ha demanat "l'alliberament immediat" dels ostatges. Tot i les seves paraules, l'eurodiputat verd francoalemany Daniel Cohn-Bendit ha resumit al Parlament Europeu el malestar dels partits francesos per l'absència dels aliats europeus en el conflicte de Mali. "Senyora Ashton, vostè ha dit que aquesta guerra ens concerneix a tots. Tot el món ens diu el mateix. Però no hi ha res més que soldats francesos allà. I el que es diu als francesos és: 'nosaltres us enviem unes infermeres i a vosaltres que us matin".

Aquest dijous, el secretari de Defensa dels Estats Units, Leon Panetta, ha dit que Washington "farà el que calgui per fer front a la situació".

Cameron titlla la situació de "molt greu i perillosa"

El primer ministre britànic, David Cameron, ha titllat aquest dijous de "molt greu i perillosa" la situació que es viu a Algèria, on diversos estrangers estan retinguts per un grup terrorista islàmic que ha atacat una planta de gas.

Cameron ha presidit la segona reunió del comitè d'emergència Cobra, format pels principals ministres del Govern per avaluar situacions d'urgència com la d'Algèria, i preveu que aquesta tarda se celebri una altra reunió, segons ja ha informat el portaveu del 'premier'. El Regne Unit permetrà que el govern algerià es posi al capdavant d'aquesta crisi i fins ara no ha rebut cap petició d'ajuda, segons la font de Downing Street –residència i despatx oficial del cap de l'executiu.

David Cameron també ha dit aquest dijous després de mantenir una conversa telefònica amb el seu homòleg algerià, Abdelmalek Sellai, que hauria preferit haver estat informat abans sobre l'alliberament dels ostatges. El primer ministre britànic ha informat a Sellai la seva preocupació al voltant de la situació amb els ostatges.

stats