Internacional 24/08/2011

Un llibre assenyala el fundador d'IKEA com un "reclutador nazi"

Un llibre publicat per una periodista sueca assegura que, als anys 40, Ingvar Kamprad era un membre destacat del partit nazi que reclutava nous membres i finançava l'organització

Redacció
1 min

BarcelonaEl fundador d'IKEA, el multimilionari Ingvar Kamprad, de 85 anys, va ser un membre reclutador del partit nazi suec. Així ho revela la periodista Elisabeth Asbrink, que ha trobat arxius i cartes dels anys 40 que anaven dirigides a Kamprad quan ell només tenia 17 anys. En una de les missives es mostrava orgullós d'haver reclutat més membres i deia que "no perdria l'oportunitat de treballar pel moviment".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diari britànic The Telegraph recull que els serveis secrets van obrir un expedient a l'ara empresari perquè consideraven que tenia algun càrrec important dins la formació. La periodista acusa Kamprad de no haver dit la veritat sobre el seu passat nazi.

Fins ara, Kamprad mai ha admès aquest passat. El 1998 va dir que no tenia res més per amagar i, posteriorment, va afirmar que no podia recordar si de jove havia format part d'aquell partit. El llibre revela una gran relació d'amistat entre Kamprad i el líder nazi dels anys 40, Per Engdahl, que va ser dels pocs convidats al casament del fundador d'IKEA.

Un portaveu de Kamprad que cita el The Telegraph treu importància al contingut del llibre. Creu que són "notícies velles" i que que fa uns anys l'empresari es va disculpar del que va anomenar els seus "pecats de joventut". Puntualitza que IKEA es va crear a partir dels "principis democràtics i en una societat multicultural".

stats